CUM APLIC LA STUDII ÎN DANEMARCA?

DE CE DANEMARCA?​

Îți recomandăm să citești cu atenție întreaga pagină cu explicații și abia apoi să treci la treabă.

Cu siguranță deja ai auzit o mulțime de povești despre vremea mohorâtă din timpul anului și cu toate aceste, danezii sunt printre cei mai fericiți oameni din întreaga lume, iar standardul de viață ridicat nu poate decât să-i motiveze. Și da, Danemarca este una din țările preferate și de români pentru a-și continua studiile, un mare avantaj fiind faptul că toată lumea vorbește limba engleză, dar și posibilitatea de a obține cei 9.555 dkk lunar oferiți de către guvernul danez studenților care și muncesc pe durata studiilor.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

1. FACULTĂȚI, PROGRAME, ADMITERE.

Studiile la universitățile de stat din țările nordice sunt gratuite pentru cetățenii din Uniunea Europeană, iar aplicația se face pe bază de dosar. În Danemarca există 4 tipuri de instituții educaționale: Universities, College Universities, Artistic Higher Education Institutions și Schools of Maritime Education and Training. Suportul teoretic rămâne doar un suport, accentul punându-se pe aplicații, proiecte, workshop-uri, munca în echipă, discuții libere și mai ales dezvoltarea profesională a fiecărui student.

TOP 3 UNIVERSITĂȚI DIN ACEASTĂ ȚARĂ UNDE POȚI STUDIA

Fă-ți alegerile cu gândul la viitorul tău, nu prin comoditatea dată de o firmă care te va trimite unde există un interes pentru propriul său câștig, așa numitele „universități partenere”. Analizează topurile de specialitate înainte de toate.

Global Confederation of Romanian Students

#76

CREEAZĂ-ȚI PROPRIUL VIITOR!

Urmează cursurile acestei universități!
Vezi detaliile!

UNIVERSITY OF COPENHAGEN

Overall Score:
65.5%
Academic Reputation:
72.8%
International Faculty:
91.8%
International Students:
26.5%
Global Confederation of Romanian Students

#103

CREEAZĂ-ȚI PROPRIUL VIITOR!

Urmează cursurile acestei universități!
Vezi detaliile!

TECHNICAL UNIVERSITY OF DENMARK

Overall Score:
57.9%
Academic Reputation:
31.3%
International Faculty:
99.9%
International Students:
78.6%
Global Confederation of Romanian Students

#147

CREEAZĂ-ȚI PROPRIUL VIITOR!

Urmează cursurile acestei universități!
Vezi detaliile!

AARHUS UNIVERSITY

Overall Score:
51%
Academic Reputation:
54.6%
International Faculty:
84.9%
International Students:
17%
+ 0
Universități
+ 0
Facultăți
+ 0
Departamente
+ 0
Secții

2. PROCESUL DE ADMITERE

1. Primul lucru

Primii pași către Danemarca sunt următorii: căutarea programelor de studiu care te interesează, documentarea în privința cerințelor de eligibilitate (studyindenmark.dk, aici găsești o mulțime de informații), apoi să te pregătești de aplicație pe site-ul www.optagelse.dk, făcându-ți un cont.

Prin intermediul acestui site vei reuși să te înmatriculezi la facultatea dorită. Partea drăguță este că pe aceeași aplicație poți trece mai multe programe, de la mai multe facultăți la care vrei să aplici (maxim 8). Prin urmare, va trebui să treci prin toate astea numai o singură dată! Iți sugerăm să folosești această opțiune și să aplici la cât mai multe universități, pentru a-ți spori șansele de success. Aplicând la programe din clase internaționale, concurezi atât cu elevi danezi, cât și cu cei din restul Uniunii Europene și nu în ultimul rând cu studenți de pe alte continente. Cu alte cuvinte, accesul la un program bun, al unei universități bune, nu este garantat. De aceea, îți recomandăm sa fii prevăzător și să folosești cât mai multe din cele 8 opțiuni. Atenție, este foarte important să ordonezi opțiunile în ordinea preferințelor!

Dacă simți că site-ul centralizat pentru aplicație este foarte complicat, caută secțiunea de ajutor pentru studenți internaționali unde ți se explică ce anume trebuie să completezi în fiecare secțiune. Sau poți consulta pozele cu modelul completat de noi, cu explicații în limba română de la sfârșitul acestei paginii. Nu ezita sa ne apelezi daca ai nevoie de ajutor!

2. Când aplici?

Termenul limită pentru aplicații la programele universitare este 15 martie, ora 12.00, a anului în care vei începe studiile. Chiar dacă vei obține diploma de bacalaureat abia în iunie, poți și trebuie să completezi aplicația până pe 15 martie (verifică cu atenție termenul și pe site-ul universității), dar trebuie să menționezi asta în aplicație și trebuie să trimiți restul de acte la termenul menționat anterior, inclusiv un certificat IELTS sau Cambridge. Doar așa poți să dovedești că te poți descurca la cursuri, care vor fi în proporție de 100% predate în limba engleză.

În funcție de programul pe care ai ales să îl studiezi, ți se vor cere următoarele documente: diploma bacalaureat, foaie matricolă, rezultatul testului de limba engleză, copie după cardul de identitate, scrisori de recomandare, scrisoare de intenție, CV ori mostre din lucrările academice publicate. Atunci cand completezi aplicatia, vei avea acces la toate cerintele de admitere, precum si deadline-urile pentru fiecare document in parte.

ATENȚIE! TOATE documentele pe care va trebui să le trimiți (foi matricole, diplome, etc.) și care sunt în original în limba română trebuie TRADUSE și apoi LEGALIZATĂ TRADUCEREA! Iar când trimiți documentele, fie online, fie clasic prin posta, in functie de cerintele programelor, nu trebuie să trimiti decât variantele traduse și legalizate; originalele în limba română nu interesează pe nimeni.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

3. DOCUMENTE, FINANȚĂRI

Atât pentru a călători, dar și pentru a te identifica în spațiul Uniunii Europene, ai nevoie de cartea de identitate sau de pașaport (biometric, valabil 5 ani). Însă îți recomandăm pașaportul biometric pentru că multe autorități publice cu care vei avea de-a face doresc un act oficial de identitate care are și semnatură, adică pașaportul.

Certificatul de naștere (versiunea nouă a certificatului de naștere, adică acea tradusă în engleză și franceză, precum și apostila pe certificat), necesar pentru a putea obține acel număr personal, PERSONNUMMER, (echivalentul CNP-ului românesc).

Card bancar, atașat unui cont în EURO/DKK la o bancă din România. Îți recomandăm să ai cardul REVOLUT pentru că este foarte folosit în Danemarca și în general nu sunt probleme. Plus că oricand poți să adaugi un cont în orice valută dorești direct în aplicație, fără a mai solicita acest serviciu, personal, la o bancă din România. Și transferurile între conturile Revolut se fac, de cele mai multe ori, instanteneu și fără comisioane.

Cardul european de sănătate (sau certificatul care ii tine locul) te va ajuta sa te inscrii in sistemul medical danez.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

4. OBTINEREA NUMARULUI PERSONAL - CPR

Acte necesare:

Pașaportul biometric, cardul european de sanatate/certificatul care tine loc cardului, scrisoarea de acceptare de la universitate, o copie a contractului de inchiriere, EU residence permit (il soliciti in Danemarca de la un ghiseu al Citizens Services)

Unde?

Pentru a primi numărul CPR trebuie să te înregistrezi la Danish Civil Registration System la Citizens Services din localitatea in care locuiești. Dacă locuiești în Aarhus, Copenhaga, Odense sau Aalborg poți să te înregistrezi la International Citizen Service. Este simplu: cauti pe Google Citizens Services urmat de localitatea în care locuiești. Pe timp de pandemie, se poate sa fie nevoie sa iti programezi online vizita la ghiseu pentru a depunde documentele.

Cât durează?

Nu uita, daca intentionezi sa stai mai mult de 3 luni in Danemarca, trebuie sa informezi autoritatile municipale, adica Folkregistret. Tot asa, cauti pe Google Folkregistret urmat de numele orasului in care esti si urmezi instructiunile de acolo.

Nu trebuie să te simți copleșit(ă) de întreaga birocrație, mai ales pentru că pe durata întregului proces vei avea echipa Global Confederation of Romanian Students alături de tine! Fie chiar în stația locală din orașul în care studiezi sau colegi din Danemarca care au trecut prin aceste etape ori urmează aceeași procedură ca și tine, deci vei avea cui să soliciți ajutorul!

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

5. BURSELE G.C.R.S. APLICABILE ÎN ACEASTĂ ȚARĂ

1. Ce sunt?

O sumă de bani oferită de statul danez studenților care îndeplinesc anumite condiții: fie au avut rezidența timp de 5 ani în Danemarca, fie pe durata studiilor vor munci un număr suficient de ore lunar. Noi te ajutăm să îndeplinești a două condiție, vezi rubrica INTERNSHIP.

Valoarea bursei, în 2021, ajunge la suma de 9.555 DKK, adică aproximativ 1.280 EUR lunar.

Pentru a beneficia de "Bursele G.C.R.S.", trebuie să îndeplinești următoarele condiții:


- să fii admis/ă la un program de studiu la o universitate daneză;
- să fii cetățean al unei țări membre a Uniunii Europene;
- să lucrezi minim 48 de ore lunar (de exemplu, devenind jurnalist pentru postul local universitar STUDENTV, îndeplinești această condiție)

Ai mai jos atât decizia SU, într-un caz concret, cât și extrasul de cont care atestă primirea banilor de către un student care colaborează cu STUDENTV.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

ATENȚIE! - În primele 2-3 luni de facultate va trebui să te auto-susții până când duci procedura la bun sfârșit. De aceea, unul din scopurile noastre pentru viitorul apropiat este să putem acorda câteva burse, să te ajutăm în primele luni până când reușești să beneficiezi de SU!

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

VIAȚA COTIDIANĂ ÎN DANEMARCA

6. CAZAREA

1. Student corridors (cămine studențești)

Fiecare universitate are un fel de International Housing Office care, după ce ai fost admis, îți vor trimite oferte de cazare și informații detaliate despre locuințe, chirie ș.a.. Datorită faptului că studenții din U.E. nu plătesc taxe de școlarizare, există șanse mari ca locurile din cămin să fie rezervate acelor studenți non-U.E. sau celor care studiază prin programul Erasmus un semestru (o facilitate ofertă tocmai datorită plății taxei universitare). De aceea, e indicat să te gândești și la chirie privată cât mai devreme. In general, de pe la sfarsitul lunii mai cand incep sa se termine cursurile apar si noile oferte de locuinte, asta pentru ca multi studenti termina studiile in perioada mai, iunie si deja se cauta noi chiriasi.

Condițiile diferă de la oraș la oraș, în funcție de spațiul disponibil. Ca o regulă generală, poți găsi cazare în campusurile studențești în camere single sau chiar camere pentru două persoane, iar spațiile precum bucătăria ori grupul sanitar să fie comune.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

2. Chirie (pe cont propriu)

Poți să începi căutarea pe linkurile alaturate. Sunt niște site-uri super friendly, unde poți să îți faci un cont și să cauți chirie în zonele dorite. Poți să apelezi și la diferite agenții pentru a-ți găsi cazare sau poți să ceri sfatul Ambasadorilor G.C.R.S. din acel oraș sau chiar să cauți grupuri pe Facebook cu numele de housing urmat de oraș. Trebuie însă să fii foarte atent(ă) de la cine închiriezi pentru că există foarte multe anunțuri false, tocmai pentru a păcăli noii-veniți ca tine.

Nu trimite niciodată depozitul și alți bani în avans în conturi din străinătate (de exemplu, bani într-un cont din Cipru, când tu vei locui în Danemarca) și mai ales persoanelor care nu par a fi cetățeni danezi. În plus, înainte de a semna un contract, asigura-te că noul tău domiciliu există și în realitate (ar fi bine să îl vizitezi întâi), că se află într-o zonă sigură (verifică secțiunea "NO-GO ZONES" de pe site-ul nostru) și contractul poate fi înregistrat la primărie, adică este legal și tu vei primi numărul personal, făcând dovada domiciliului. Dacă există un Ambasador G.C.R.S. în acel oraș, sigur te poate ajuta să verifici adresa.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

3. Subvenția pentru chirie (rent subsidy)

Subvenția pentru chirie este o contribuție din partea autorităților publice, care este scutită de impozite. Este o contribuție pe care chiriașii o pot primi pentru a ajuta la plata chiriei. Nu este pentru a acoperi suma totală a chiriei, ci ca supliment la aceasta. Suma este diferită de fiecare persoană și există diferiți factori care ajută la determinarea sumei. Unii dintre cei mai importanți factori sunt, printre altele, veniturile și averea gospodăriei.

Reguli privind subvenția chiriei - Cine are dreptul să primească subvenția chiriei? Despre ce spun regulile; cine are dreptul să acorde subvenție pentru chirie? În calitate de chiriaș, poți solicita subvenție pentru chirie dacă închiriezi un apartament cu propria bucătărie. De asemenea, este necesar să locuiesti în reședință tot timpul anului.

Dacă locuiesti cu prietenul, fratele sau poate mai mulți prieteni, doar unul dintre voi poate primi subvenție pentru chirie. Gospodăria este responsabilă pentru finanțele interne. De asemenea, este posibil ca subvenția pentru chirie să fie plătită direct companiei de inchiriere a locuinței, care deduce suma din chirie.

Ai dreptul să primesti o subvenție mai mică pentru chirie dacă chiria ta depășește 65 metri patrati Această limită crește cu 20 metri patrati pe persoana care locuiește în chirie. Conform regulilor subvenției pentru chirie, ai dreptul să primesti subvenția totală pentru chirie dacă locuiesti cu doi colegi de cameră, atât timp cât chiria nu depășește 105 metri patrati. Vei primi 70% din subvenția pentru chirie, dacă locuiesti singur într-o chirie de 70 metri patrati. Acest principiu se aplică și în cazul în care locuiti mai mulți oameni într-o chirie mai mare. De exemplu, dacă locuiți doi oameni într-o chirie de 90 metri patrati, veți primi 90% din subvenția de chirie.

Cum aplici? Sunt mai multe optiuni, cel mai simplu este sa cauti pe Google "rent subsidy" urmat de orasul in care locuiesti si sa vezi care sunt optiunile de aplicare care ti se potrivesc cel mai bine.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

7. VIAȚA DE ZI CU ZI

1. Mâncarea și băuturile

Desigur și aici îți vei face cumpărăturile tot în supermarket. Cel mai ieftin ar fi Netto, Lidl, apoi Rema 1000 sau Aldi, dar mulți studenți se aprovizionează și de la Fotex, Bilka, Fakta, SuperBrugsen, 7eleven, sau orice alt magazinaș de cartier. Am ordonat lista în funcție de prețuri, de la ieftin, la foarte scump. Sfat! La fel ca în România, supermarketurile publică săptămânal o serie de oferte cu produse la prețuri diminuate. Dacă le urmărești, apoi îți faci un plan săptămânal de cumpărături, poți cheltui mai puțin pe lună pentru mâncare și produse adiacente.

Atunci când cumpărați sticle de apă, bere, etc., plătiți și o taxă de mediu inclusă în preț, dar toate se pot recicla și o parte din bani se pot recupera.

Nu există o limită de vârstă universală pentru accesul în localuri, fiecare își stabilește propria politică în acest sens. Concret, nu se permite accesul în baruri celor sub 18 ani, dar sunt destule locații care nu permit accesul sub 25 de ani, sau care acceptă numai clientelă de minimum 30, sau minimum 40 de ani. Cu toate acestea, limita de vârstă de 18 ani se va respecta întotdeauna și fără excepție, motiv pentru care singurul lucru pe care NU trebuie să îl uiți acasă într-o seară când vrei să ieși este ID-ul, adică, spre exemplu, buletinul din România sau pașaportul.

2. Timp liber

În funcție de interesele și preferințele personale, vei fi surprins/ă să descoperi cât de multe opțiuni de a-ți petrece timpul liber vei găsi.

Poți începe prin a verifica ce activități extracurriculare organizează ”ligiile studențești”, adică ”student nations” din orașul în care studiezi. Sunt, în general, activități variate, începând cu activități sportive, sociale și culturale, chiar și ”culinare”.

3. Transportul

Comparativ cu România, prețurile pentru transport sunt foarte mari. La fel și amenzile dacă cumva ai chef să circuli fără bilet. Nu te bănuim de nimic, dar, oricum, nu încerca, pentru că ai șanse mai mici decât la loto să scapi.

Modalitatea cea mai simplă și ieftină ar fi să îți cumperi un card electronic pentru transport, pe care îl poți reîncărca cu minimum 100 de coroane, fie la benzinării, 7eleven sau magazinele de cartier, fie direct de pe card. Poți, de asemenea, beneficia de un abonament lunar la transport a cărui preț variază în funcție de numărul zonelor. Acesta îți oferă posibiltatea să călătorești nelimitat cu trenul, metroul și autobusul. Mai multe informații poți găsi AICI. Dacă e noapte sau ai uitat cardul acasă, poți plăti direct în autobuz, cash sau cu cardul. Nu uita că fiind student poți să beneficiezi de o mică reducere la transport în baza cardului de student. Iar dacă dorești să planifici o călătorie în Danemarca, poți descărca pe telefonul tău aplicația MinRejseplan.

Dar...să nu uităm că cel mai popular, ieftin și environmentally friendly mijloc de transport rămâne bicicleta, așa că o investiție importantă este achiziționarea unei biciclete. Prețurile pot fi destul de mari pentru o bicicletă nou-nouță, însă vei găsi, cu siguranță, magazine second-hand cu prețuri mai acceptabile pentru un buget studențesc. Nu uita, e important să ai un sistem de blocare foarte bun căci orice clipă de neatenție te poate lăsa fără bicicletă.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

8. CUM TE PUTEM AJUTA NOI?

Încă din timpul liceului, te invităm să te alături echipelor locale STUDENTV. Vei cunoaște o mulțime de elevi din întreaga țară și o mulțime de studenți de peste tot din străinătate, având astfel ocazia să decizi din timp în ce țară și program de studiu este cel mai potrivit pentru tine.

Pe lângă faptul că te ajutăm să completezi aplicația pentru universitate, te punem în legătură și cu Ambasadorii G.C.R.S. din orașul în care și tu vei locui curând. Tot aceștia îți vor povesti întâmplările lor, te vor ajuta să cauți chirie și odată ajuns/ă la universitate, te vor ajuta să răzbați prin birocrația locală.

Nu te lăsăm singur/ă nici când vine vorba de a deveni independent financiar, adică îți explicăm întregul proces pentru a beneficia de "Bursele G.C.R.S.". Găsești la rubrica INTERNSHIP mai multe detalii referitoare la stațiile locale STUDENTV și colaborarea nostră. Desigur, primele luni în străinătate pot fi destul de dificile, atât din cauza schimbărilor, dar și a provocărilor. Cel puțin din punct de vedere financiar, ne dorim ca în viitor să putem oferi câteva burse, pentru a-ți oferi un start mai ușor pe meleagurile vestice.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

Aici găsesti instrucțiuni pas cu pas pentru a aplica la studii în Danemarca via OPTAGELSE

De ce suntem unici?

Pentru că noi NU te trimitem la studii, noi te așteptam deja aici.