Global Confederation of Romanian Students

De ce bacalaureat mai devreme?

Pentru a mări considerabil șansele de a fi admis la o universitate bună spre foarte bună (90%). Universitățile cunosc faptul că românii susțin bacalaureatul și obțin rezultatele cel mai târziu din întreaga Europa (noi ne întrebăm „de ce o astfel de situație?”). Însă, cunosc și opțiunea de a susține examenul mai devreme din dorința și singura opțiune a tinerilor români de a putea studia la o universitate bună, fără o pauză de un an între liceu și facultate. Cu toate acestea, o parte din țări nu pot să facă

compromisuri prea mari, adică să aștepte perioada contestaților din România, apoi alte câteva zile pentru a selecta viitorii studenți români. Așadar, elevul trebuie să lupte pentru a studia la universitatea de vis. Revenim la lista oferită în 2017 de Ministerul Educației, cu elevii olimpici, dar și cei care doresc să studieze în străinătate. Vă lăsăm pe dumneavoastră să trageți concluziile. Vă punem la dispoziție și top-urile universitare pentru a alege, informat, ce este mai bine pentru copilul dvs.

Împrumuturi studențești…?

În România, cel mai familiar împrumut pentru studenți este, cel mai probabil, cel oferit de guvernul Marii Britanii. De ce? Deoarece firmele care au un câștig substanțial de pe urma studenților români din Marea Britanie au promovat extrem de mult studiile în această țară. Să vă explicăm: așa cum am spus la rubrica 3, 2, 1 ... START UNIVERSITATE, 10 - 20 % din contravaloarea împrumutului obținut de student pentru achitarea taxei de școlarizare poate ajunge în contul firmelor partenere, împrumut pe care copilul dumneavoastră îl va

Global Confederation of Romanian Students

returna după finalizarea studiilor. Marea Britanie are printre cele mai ridicate taxe de școlarizare din Europa - aproape 10.000 £ /an. Deci cel mai mare profit, pentru aceste companii, vine tocmai din Marea Britanie. Toate acestea coroborate și cu admiterea “pe loc”, uneori chiar și după începerea anului academic. (?!?) Un număr considerabil de români au ales să își continue studiile acolo datorită cunoașterii limbii engleze, dar și datorită faptului că, luând acel împrumut de la guvernul britanic, pot să își plătească taxa, prin urmare pot să își continue studiile. Programe de studiu în limba engleză sunt oferite și de alte țări, însă mai puțin cunoscute. De exemplu, Olanda - taxa de școlarizare de aproximativ 2.000 € poate fi finanțată din împrumutul de la statul olandez. În Belgia taxele sunt de aproape 1.000 € /an. Iar în țările nordice, nu există taxe nici măcar la universitățile private. Singura condiția pentru acest tip de împrumut este cetățenia dintr-un stat membru U.E. (și înmatricularea la cursuri, desigur). Există un al doilea tip de împrumut, cel care asigură întreținerea studentului și este în valoare de aproximativ 1.000 €/lunar. Condițiile de obținere le găsiți parcurgând rubrica “Bursele G.C.R.S.”.

Fiind un împrumut social adresat studenților, aceștia trebuie să returneze doar o parte din bani (între 50 - 70%) din întreaga valoare împrumutată, după 6 luni - 2 ani de la absolvire. Returnarea se întinde pe o perioadă de 7 - 35 ani, depinde de condițiile țării care a oferit banii, fie ca procent din salariu, fie ca procent din surplusul câștigat. De exemplu, în Olanda, lunar se vor returna minim 45 € pe o perioadă de 15 sau 35 ani, în funcție de suma acordată în perioada studenției și de salariul curent. În Marea Britanie, studenții vor returna banii doar dacă vor avea un câștig anual mai mare de 21.000 £, calculat astfel: 9% din surplusul anual. Concret: dacă vor câștiga 22.000 £/an, vor plăti 9 % din 1.000 £ , adică 90 £ în anul respectiv. Dacă se întorc în România, pragul peste care devin buni de plată este de 12.000 £/an. La un salariu de 12.100 £/an, va returna 9 £/an, iar dacă va avea un salariu de 2.000 £/lună, adică 24.000 £/an, va returna 1.080 £ . Dacă nu depășește aceste praguri pe o durată de 7 - 35 ani (în funcție de cât prevede țara respectivă), împrumutul se prescrie. Vă invităm să vă gândiți că studenții care pleacă de la o vârstă fragedă la studii în străinătate pentru a-și construi o carieră strălucită nu vor accepta să lucreze pentru salarii simbolice, iar returnarea împrumuturilor nu va fi o problemă. Tocmai pentru că aceste împrumuturi au caracter social și sunt special destinate studenților. Extra informație: dacă, după absolvire, tinerii vor solicita diferite împrumuturi pentru prima casă ori mașină etc., aceștia nu vor fi influențați/condiționați de împrumutul studențesc. Mai multe detalii găsiți în acest articol publicat de catre moneysavingexpert.com realizat de un specialist britanic.

Global Confederation of Romanian Students

Ciudat, nu?

Acum, după ce ați citit ce înseamnă acest împrumut, sperăm că veți privi diferit decizia copilului dumneavoastră de a aplica pentru acești bani. Nu uitați, doar 50 - 70% din suma împrumutată se returnează! Prin “Bursele G.C.R.S.“ noi ajutăm studenții să îndeplinească cerințele necesare pentru a beneficia de banii de întreținere, adică aproximativ 1.000 € lunar. Atenție! Banii nu sunt oferiți de către G.C.R.S., ci de către guvernele statelor în care au loc studiile. Pentru și mai multe detalii vă invităm să citiți secțiunea INTERNSHIP.

ATENTIE! la asa numitele “camine studentesti”

Exemplul concret. În orașul Malmö, din Suedia, există o astfel de firmă care a construit spații destinate studenților într-o zonă cu pericol ridicat, numită Rosengård. Găsiți mai multe detalii la noi pe site la rubrica “NO-GO” ZONES. Deși denumirea este cât se poate de sugestivă, malmostudenthus.com, vă garantăm că aceasta nu are nicio legătura cu universitatea, deși este trecută și la rubrica de Accomodation de pe site-ul universității.

Global Confederation of Romanian Students

Nici nu aveau cum să nu o treacă, având în vedere capacitatea clădirii - 666 apartamente - și criza locuințelor din orașele mari. Din spusele unei colege din România care a locuit în acea clădire: “se aud exploziile și împușcăturile de fiecare dată, iar a doua zi verifici în presa locală exact ce s-a întâmplat“. Poate vă gândiți că este mai ieftin și merită alegerea. Chiriile variază între 400 - 600 €/ lunar pentru o garsonieră cu suprafața între 21 - 33 mp, în timp ce pe piața privată, un apartament cu 2 camere și bucătărie costă 550 - 600 €, iar pentru 3 camere și bucătărie, prețul variază între 800 - 1.000€, dar în zone sigure și chiar frumoase. Depozitul/garanția este un concept aplicat des în străinătate: înainte de a te muta, pe lângă chiria pentru luna următoare, se cer 1 - 2 chirii în avans, numite depozit, ca măsură de precauție în eventualitatea unor daune materiale aduse proprietății. În alte locuri, mai ales în căminele studențești, depozitul poate fi contravaloarea a 3 chirii, bani care se returnează la predarea casei, dacă nu au fost produse pagube materiale. Cu SIGURANȚĂ o astfel de firmă poate deveni partenera firmelor care plasează studenți români, însă noi vă întrebăm din nou: este o opțiune sigură pentru copilul dvs.?

Vă prezentăm o hartă a atacurilor din orașul Malmö din anul 2017, oferită de site-ul 24malmo.se unde am adăugat locația “căminului studențesc” cu albastru, iar cu verde sunt clădiri ale universității.
Concluzia este simplă: atenție la proprietarii de la care închiriați și orientați-vă și în afara orașului pe o raza de 30 de minute (cu tren sau autobuz).