De ce germania?

Germania este a patra cea mai populară și preferată destinație în rândul studenților internaționali din întreaga lume. Germania este destinație de studiu deosebit de atractivă datorită calității și a ofertei bogate de studiu, taxei de școlarizare și costurilor de trai moderate, sistemului de învățământ bazat pe cercetare complementat de predare, iar diplomele universitare germane sunt recunoscute și apreciate de angajatorii din întreaga lume. Dacă dorești să realizezi lucruri grozave, aici vei găsi un mediu ideal în care vei avea parte de determinare, motivație și angajament care îți vor deschide multe uși, atât în ​​timpul studiilor, cât și după studii.

Despre sistemul de învățământ superior german

Universitățile germane oferă programe academice remarcabile cu o gamă largă de cursuri în orice domeniu de studiu care te interesează. Sistemul de învățământ este orientat spre partea practică a studiului, în sensul că nu trebuie doar să citești și să înțelegi teoria, ci vei învăța cum să fii capabil să o aplici corespunzător în viața reală. Mai mult decât atât, toate subiectele pe care le studiezi sunt de actualitate, bazate mult pe lucrări și articole din literatura de specialitate de ultima oră. De asemenea, studenții sunt participanți activi la cursuri, profesorii evită să monologheze și preferă să poarte discuții creative care să ajute la înțelegerea conceptelor ce trebuie asimilate. Într-un astfel de sistem de învățământ, greșelile nu sunt criticate, ci acceptate ca o parte firească a procesului de învățare.

Dacă dorești să studiezi în Germania, trebuie să știi că există câteva tipuri de universități și în funcție de domeniul care te interesează, trebuie să te orientezi spre una din următoarele:

Universitäten (universități) și instituțiile echivalente de învățământ superior ca Technische Universitäten (universități tehnice), Gesamthochschulen (universitati comprehensive) și Pädagogische Hochschulen (colegii pedagogice)

Kunsthochschulen și Musikhochschulen (colegii de arta și muzică)

Hochschule și Fachhochschulen (universități de științe aplicate)

Spre deosebire de alte țări din U.E., aplicația la programele de studiu se face direct la universitate. De aceea, îți recomandăm să urmărești care sunt cerințele solicitate de universitatea ori universitățile la care dorești să aplici, mai ales pentru că sunt șanse mari ca acestea să difere. Admiterea la universităţile din Germania se realizează pe baza de dosar, adică se ia în considerare nota de la bacalaureat și foaia matricolă. În ceea ce privește documentația ori dosarul pentru admitere, în general, trebuie să îndeplinești condițiile generale de eligibilitate, și anume să ai următoarele:

- diploma de bacalaureat (pentru programele de licență) sau diploma de licență (pentru programele de masterat)

- foaia matricolă din cei 4 ani de liceu

- certificat TOEFL (pentru programele cu predare în engleza)* sau TestDAF (pentru programele în germană)**

- scrisoare de motivatie și CV

- scrisori de recomandare de la profesori

- scrisoare de motivatie și CV

Atenție! Dacă ai studiat la un liceu cu limba de predare germană și ai obținut ABITUR (adică echivalentul bacalaureatului românesc), vei fi asimilat direct cu elevii germani și nu vei mai avea condiții suplimentare de admitere.

*Testul de limba engleză: ai mai multe opțiuni pentru examen (TOEFL, IELTS, CAMBRIDGE etc.), însă trebuie să verifici din timp care sunt cerințele universității și ce nivel ori punctaj trebuie să obții; se poate ca unele universități să accepte în locul examenului, competențele lingvistice de la bacalaureat, cu condiția să fi obținut B2 la toate probele. De aceea, trebuie să analizezi cum este mai bine pentru tine să procedezi.

**Testul de limba germană: pentru programele de studiu în limba germană, cunoașterea limbii este o condiție obligatorie pentru admiterea la universitatea germană. Îți poți dovedi competența în limba germană susținând unul din cele două teste de limbă. Fie examenul „DSH” (examen de admitere la universitatea de limbă germană pentru solicitanții străini; pentru acest test trebuie să te deplasezi în Germania pentru că acest test se susține doar în acolo), fie test „TestDaF” (testul de limbă germană ca limbă străină și poți să îl susții și în România). Pentru ambele examene se solicită taxe, dar diferă în funcție de instituția acreditată unde îl poți susține. Cu toate acestea, nu este obligatoriu să știi limba germană dacă dorești să urmezi un program de studii internaționale. Poți participa la un curs de limbă pentru a îți îmbunătăți cunoștințele de limbă germană.

Atunci când cauți opțiuni pentru programele de studiu, vei întâlni programe care au număr limitat ori nelimitat de locuri la program, ceea ce înseamnă astfel:

- număr limitat de locuri: universitatea oferă un număr fix de locuri, și anume, aplicarea la aceste facultăți se face pe baza de concurs, luându-se în considerare, în primul rând, rezultatele examenelor de bacalaureat, stagiul de practica și cunoștințele lingvistice (metoda de admitere cel mai des întâlnită la facultățile de medicină, stomatologie, medicină veterinară, drept, psihologie, relații politice).

- număr nelimitat de locuri: când universitatea dispune de un număr mare de locuri, astfel ca toți cei care depun un dosar de admitere și corespund cerințelor minime ale universității, sunt admiși cu siguranța la facultatea aleasă.

Aplicația pentru programele de studiu

Dacă decizi să studiezi în Germania, trebuie să faci primii pași din aplicație și deja să alegi programele de studiu când ești în clasa a XII-a. Atenție, sistemul este diferit față de România și nu trebuie să aștepți să dai bacalaureatul, să ai toate documentele și abia apoi să aplici. Se poate deja să fi fost admis condiționat înainte de bacalaureat. Sunt pași care vor fi făcuți pe întregul parcurs al clasei a XII-a.

Înainte să îți explic când trebuie să aplici, trebuie să știi că în Germania anul academic este împărțit în semestre și anume: semestrul de vară ( 1 aprilie - 30 septembrie) și semestrul de iarnă (1 octombrie - 31 martie). Așadar, termenul limită al perioadei de aplicații  este în jurul datei de 15 iulie pentru anul academic care începe la 1 octombrie și în jurul datei de 15 ianuarie pentru semestrul care începe la 1 aprilie. Fiecare universitate poate să aibă termene diferite, de aceea și noi îți prezentăm deadline-uri orientative, așa un e-mail către universitate pentru confirmarea perioadelor de aplicație și a cerințelor nu strică să trimiți. Te încurajăm să comunici cu universitatea de cîte ori ai nelămuriri, tocmai pentru că sunt departamente care doar cu acest lucru se ocupă. Este foarte important să îți faci un cont cu datele tale personale (dacă universitatea are o astfel de platformă de aplicație) și să alegi programele care te interesează în perioada indicată. Nu mai poți să alegi programul pe care dorești să îl studiezi după deadline, ci maxim poți să trimiși câteva documente pe care le obții mult mai târziu, de exemplu, diploma de bacalaureat. În cazuri excepționale, dacă mai sunt locuri libere la unele programe, iar universitatea decide să mai dea o șansă și altor aplicanți, poate dosarul tău va fi acceptat și mai târziu. Dar dacă te lupți pentru un loc la o universitate de prestigiu, așa cum și noi îți recomandăm, fă totul la timp.

Nu uita sfatul nostru: înainte de a aplica pentru programe de studiu în Germania, verifică ce locuri ocupă în topurile universitare internaționale. Optează pentru programe cotate cât mai sus, dacă îți dorești să ai o carieră de succes și să nu îți fie frică să aplici pentru studii de top! După obținerea licenței/masteratului, inevitabil vei intra în concurentă pe piața liberă a forței de muncă cu absolvenții altor universități similare, iar prestigiul dat de poziția în aceste topuri universitare este foarte importantă în obținerea unui job cât mai bun.

Alte criterii care poate contează mult pentru tine atunci când alegi universitatea și orașul în care vei studia:

- dorința de a studia într-o metropolă dinamică, vibrantă, zgomotoasă, plină de adrenalină culturală și cu posibilități multiple de petrecere a timpului liber te va face să îți îndrepți atenția spre facultățile din orașe precum Berlin, München, Köln, Frankfurt sau Stuttgart.

- dimpotrivă, dorința de a studia într-un oraș mai mic, liniștit, care să ofere concentrare maximă pe studiu te va îndrepta spre alegerea facultății dintr-un oraș precum Heidelberg, Mannheim, Tübingen, Freiburg, Konstanz sau Bonn.

 Viața cotidiană în Germania

Cazare:

Studenții din Germania locuiesc fie într-o reședință studențească, adică student hall, fie într-o cazare privată. Spre deosebire de alte țări, universitățile germane nu atribuie în mod automat camere studenților atunci când se înscriu. În fiecare oraș universitar există student halls și este de cele mai multe ori o opțiune foarte accesibilă pentru studenți, motiv pentru care este mare concurență pentru locuri. Așa că, îndată ce ai confirmarea că ai fost admis, aplică pentru cazare în student hall printr-o aplicație către STUDENTENWERK (Student Services Organisation) din centrul tăi universitar. Prețurile variază între 290 și 560 de euro pe lună pentru cazare, în funcție de locul în care se află instituția lor de învățământ superior. În unele orașe mari, precum Koln, München, Hamburg și Frankfurt pe Main, chiriile sunt mai mari decât media. Uite aici un link util. O altă opțiune este să cauți o cameră liberă într-un flat share (WG, or Wohngemeinschaft), aici va trebui să cauți cazări pe piața liberă. Asta presupune că vei avea propriul dormitor, iar bucătăria, baia și living-room-ul (dacă există) pot să fie la comun.

ATENȚIE maximă: niciodată să nu transferi banii fără să vezi locația și fără a semna un contract. Sub nicio formă să nu transferi bani într-un cont din străinătate (de exemplu, unui “austriac” care îți spune cea mai lacrimogenă poveste ori situație cum că a fost nevoit să plece de urgență din țară ori este în vacanță etc.). Sunt mulți scammeri care profită de pe urma faptului că tu ești disperat că nu ai cazare și astfel, se poate să rămâi și fără bănuți și fără cazare. Atenție mare! Nu este nicio problemă dacă nu ai cazare dinainte să ajungi în Germania, poți să stai temporar la un hostel curat, cu prețuri decente și fiind la fața locului să cauți o cazare care să îți placă. Apelează cu încredere și la universitate, adică scrie un e-mail și întreabă dacă au niște tips-uri pentru tine. Stai liniștit, nu ești singurul care are nevoie de ajutor! PS: suntem și noi aici :).

Mâncare

Bugetul în ceea ce privește mâncarea depinde foarte mult în funcție de stilul tău alimentar, dar și de viață. Desigur, prețurile nu sunt cu mult mai mari decât în alte țări europene, atât în privința produselor alimentare (cumpărături clasice la supermarket ori piață), dar și dacă optezi să iei masa în oraș. Un sfat pe care noi îl oferim tuturor studenților este să verifice ofertele săptămânale ale supermarketurilor și să își facă un meniu săptămânal pentru a avea mesele asigurate pentru fiecare zi a săptămânii (asta presupune să cumperi la oferta câteva produse de la un magazin, apoi să mergi la altul pentru a beneficia și de restul ofertelor; chiar dacă pare timp pierdut, pe lună poți economici chiar mulți bani pentru ieșirile în orașe etc.). Un trend interesant este să îți pregătești lunch boxes pentru câteva zile, poate atât din punct de vedere financiar cât și a timpului este chiar un sfat bun. Sau cel puțin, seara când îți pregătești cina, gătește cu o porție în plus ca să ai și pentru a doua zi la prânz și astfel nu vei fi nevoit să cheltui mult la cantina universității. Iar dacă alegi cantina universitară vei descoperi că acestea oferă meniuri zilnice, formate din 2 feluri de mâncare, salată și suc pentru €4,5 sau €5. Un buget estimativ pentru mâncare este de aproximativ €150.

Transport

Orașele germane îți pun la dispoziție numeroase moduri de transport, precum autobuz, tren (Bahn), tramvai (S-Bahn) și metrou (U-Bahn). Fiind student, vei beneficia de Semesterticket-ul (biletul studențesc pentru transport) pe care îl poți folosi pe toate mijloacele de transport, în mod gratuit, într-o anumită regiune. Un alt beneficiu al Semesterticket este că, în anumite momente, biletul tău este valabil pentru două persoane în loc de una. Aceasta înseamnă că tu și un prieten poți călători gratuit doar cu biletul tău. De obicei, acest lucru se aplică după o anumită oră din săptămână (de exemplu după ora 19:00 în Bonn) și în weekend (toată ziua), foarte util mai ales dacă ai prieteni în vizită. Cu toate acestea, dacă intenționezi să vizitezi un alt oraș din Germania în afara regiunii Semsterticket, trebuie să suporți costurile. Călătoria cu trenul poate fi costisitoare, mai ales cu trenurile rapide precum ICE, dar dacă rezervi în avans, costul poate fi mult mai mic. Așa cum este de așteptat, sistemul de transport german funcționează la timp sau cel puțin suficient de aproape de “la timp” :). Deloc surprinzător, dacă un autobuz sau un tren spune că va pleca la o anumită oră, 90% din timp o va face. Desigur, pot exista factori externi care influențează punctualitatea, cum ar fi condițiile meteorologice etc. Așa că cel mai bine este să te asiguri că ajungi înainte de ora plecării.

Alte costuri

Costurile de trai din Germania depind în mare parte de oraşul în care vei locui. De asemenea, în cazul chiriei, ai posibilitatea de a împărţi o locuinţă cu un coleg sau prieten şi să reduci, astfel, costurile la jumătate. În cazul în care nu ai o asigurare de sănătate în România, la costuri ţi se vor mai adăuga, €80 pentru asigurarea de sănătate cerută la momentul înscrierii pentru studii în Germania. Se poate să ai abonament la telefon/internet/televizor pentru €31 și alte costuri de aproximativ €20 pentru materiale de studiu.

Timp liber

Majoritatea studenților mărturisesc că zilele sunt o combinație de studiu și odihnă, presărate cu gătit, practicarea vreunui sport în cadrul facilităților oferite de universitate, întâlniri cu prietenii sau vreun eveniment special, poate un concert sau o ieșire interesantă undeva. Însă, noi te încurajăm să descoperi frumusețea și diversitatea pe care Germania o oferă de câte ori îți iei o pauză de la studii, de exemplu, poți merge la un muzeu, un cinematograf sau un teatru, poți sta într-o grădină de bere, poți merge la o plimbare pe o plajă, poți înota într-un lac, poți urca un munte sau poți vizita un castel vechi. Nu uita că fiind în Uniunea Europeană, ai posibilitatea să petreci vacanţele sau pauzele de studiu vizitând vecinii Germaniei: Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda, Cehia, Polonia şi Danemarca. Oraşele germane precum Berlin, Hamburg sau Frankfurt sunt superbe şi pline de istorie, aşa că acestea ar trebui să fie un „must visit” pe lista ta.

Nu trebuie să te simți copleșit(ă) de întreaga birocrație, mai ales pentru că pe durata întregului proces vei avea echipa Global Confederation of Romanian Students alături de tine! Fie chiar în stația locală din orașul în care studiezi sau colegi din Germania care au trecut prin aceste etape ori urmează aceeași procedură ca și tine, deci vei avea cui să soliciți ajutorul!

Bursele G.C.R.S. aplicabile în această țară

Ce sunt?

O sumă de bani oferită de statul austriac studenților care îndeplinesc anumite condiții: fie au muncit timp de 5 ani în Germania, fie pe durata studiilor vor muncipe durata studiilor. Noi te ajutăm să îndeplinești a două condiție, vezi rubrica INTERNSHIP.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

Valoarea bursei, în august 2020, ajunge la suma de 853 EURO lunar. Te invităm să descoperi mai multe informații accesând rubrica INTERNSHIP de pe site-ul nostru.

 Condiții de eligibilitate pentru aplicanți:

Pentru a beneficia de "Bursele G.C.R.S.", trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
- să fii admis/ă la un program de studiu la o universitate germană;
- să fii cetățean al unei țări membre a Uniunii Europene;
- să lucrezi minim de ore lunar (de exemplu, devenind jurnalist pentru postul local universitar STUDENTV, îndeplinești această condiție)

Aveți mai jos atât decizia DUO, într-un caz concret, cât și extrasul de cont care atestă primirea banilor de către un student care colaborează cu STUDENTV.

ATENȚIE! - În primele 2-3 luni de facultate va trebui să te auto-susții până când duci procedura la bun sfârșit. De aceea, unul din scopurile noastre pentru viitorul apropiat este să putem acorda câteva burse, să te ajutăm în primele luni până când reușești să beneficiezi de DUO!