Global Confederation of Romanian Students

Impresii

În această secțiune ne propunem să vă facem cunoștință cu părinții studenților români din străinătate care au aplicat la universități cu ajutorul informațiilor disponibile pe site-ul nostru. Veți afla întreaga lor experiență, împărtășiri sincere, temeri, dar și bucuriile trăite la primele succese de peste hotare, toate sub formă de mărturii scrise, dar și interviuri. Copiii dânșilor beneficiază sau vor beneficia de "Bursele G.C.R.S." , făcând parte din stația locală STUDENTV.

Global Confederation of Romanian Students

Iris Antonie

Prin G.C.R.S. "am ales să fiu informat", am ales să îmi continui studiile în străinătate, am ales să plec din țară să îmi asigur educația la care am visat încă de mic copil. Am plecat din România cu gândul ca în Olanda îmi va fi foarte greu din punct de vedere financiar și așa este. De multe ori țările în care studiezi nu te pot ajuta cu sprijin financiar însă G.C.R.S., prin conceptul lor inovativ, au reușit să ajute studenții români să își continue studiile în străinătate și mă bucur să mă număr printre norocoșii care beneficiază de împrumutul olandez numit DUO. Împrumutul îl poți primi în cadrul parteneriatului cu G.C.R.S. și pot spune că este mai mult decât binevenit. Colaborarea vine la pachet cu munca de echipă, experiența, oameni frumoși și o activitate de jurnalism care încet încet devine un hobby.

Global Confederation of Romanian Students

Iuliana Antonie

Cel mai greu, atunci când îți trimiți copilul departe, este să te gândești ce va face acolo, la facultate. Ca părinte încerci să-l îndrumi înspre ce este mai bine, încerci să-l susții cu toate puterile tale, însă uneori este greu până și din calitatea de părinte. De multe ori mi-am întrebat fiica dacă va pleca în străinătate ce va face, își va găsi un job, va lucra la cantină, la bibliotecă doar doar să reușească să-și strângă banii ei. Sunt bucuroasă că am acceptat ca Iris să facă parte din echipa G.C.R.S. și mă bucur enorm că este o inițiativă a unui ONG care dorește, în sfârșit, să ajute studenții români din străinătate, dându-le o șansă prin împrumutul de la DUO. Eu cred că această colaborare va fi extrem de benefică pentru orice student care are nevoie de susținere financiară la început de drum. Încurajez toți părinții să accepte acest sprijin și, cât mai devreme, să-și încurajeze copiii pentru a începe un voluntariat în cadrul organizației, aflând din timp toate informațiile necesare acomodării în străinătate, urmând apoi să primescă acest împrumut acordat de statul olandez. Nu este nimic de pierdut decât o experiență frumoasă și un ajutor care face diferența.

Global Confederation of Romanian Students

Sorina Vatavu

Experiența mea ca student în străinătate a început de la dorința de a face ceva ce mă pasionează cu adevărat. Voiam ceva care nu doar promite să mă ajute să mă dezvolt atât profesional, cât și personal, ci chiar să o facă. Am descoperit Global Confederation of Romanian Students un pic cam prea târziu, cand deja m-am instalat oficial în noua țară. Știu că drumul meu ar fi fost cu mult mai ușor dacă era să fi aflat de această organizație cât încă eram în România, cu un bagaj plin de emoții și întrebări despre ce o să urmeze. GCRS m-a ajutat la orice pas, iar colaborarea cu ei a făcut ca viața departe de casă să nu fie așa dificilă, ci chiar o experiență incredibilă, cu un impact foarte mare asupra prezentului, dar și viitorului meu. Sper ca tot mai multă lume să afle de GCRS, iar când o fac să renunțe la mentalitatea aceasta de „e prea bine ca să fie adevărat” și să înțeleagă că merităm ca lucruri bune să ni se întample, deși ne-am născut într-un mediu ce nu ne prea oferă asta. Nu poți să aspiri la o viață mai bună, iar atunci când o astfel de oportunitate apare, să îi dai cu piciorul.

Global Confederation of Romanian Students

Alina Vatavu

Mă bucur nespus de mult să mă aflu printre părinții ai căror copii învață în străinătate și care totodată beneficiază de ajutorul acestei organizații. Ca orice alt părinte, îmi doresc tot ceea ce este mai bun pentru copilul meu, chiar dacă asta aduce cu sine sacrificii foarte mari uneori.Faptul că am văzut atâta motivație și rezultate foarte bune de pe urma fiecărui lucru în care s-a implicat m-a făcut să am încredere că se va descurca în această nouă etapă. Sunt foarte încântată să știu că reușește să echilibreze studiul cu munca de jurnalist, și imi crește inima de fiecare dată când îmi povestește ce lucruri noi a mai învățat, pe cine a mai cunoscut, pe cine a mai ajutat. Mulțumesc organizației ca oferă acest ajutor care nu e deloc de neglijat. Nu trebuie să ne mai îngrijorăm acum în legătură cu partea financiară și se simte ca a dispărut acea greutate de pe umerii noștri. Datorită GCRS știu că există oameni buni, care se implică și muncesc din greu pentru a ajuta alți tineri să își construiască un viitor mai bun.

Global Confederation of Romanian Students

Alexandra Mărginean

Plecarea mea în străinătate pentru a-mi continua studiile universitare, a reprezentat un pas important în dezvoltarea mea intelectuală și personală. Ca orice viitor student ce se gândește să plece în străinătate, am avut o multitudine de întrebări prospective pe care le-am adresat oricărei persoane plecate deja în afara țării dar și online, pe grupurile dedicate studiului in afara granițelor. Astfel, am descoperit Gobal Confederation of Romanian Students și conceptul burselor GCRS, un concept ce te ajută să te susții financiar de-a lungul studiilor tale. Mai mult de atât, vei avea ocazia sa îți dezvolți noi calități ce se vor dovedi a fi necesare de-a lungul timpului, prin activitățile jurnalistice realizate, precum curiozitatea, tenacitatea și independența oferite unei gândiri libere și informate. Consider că fiecare viitor student ar trebui sa ia în considerare șansa pe care Global Conferderation of Romanian Students o oferă prin voluntariatul în cadrul acestei organizații și a nu mai considera partea financiară un impediment în urmarea facultății și profilului mult visat!

Global Confederation of Romanian Students

Niculina Mărginean

Dorința fiicei mele de a studia în străinătate a fost una ce m-a bucurat nespus și în care am susținut-o, dorindu-mi ca ea să își urmeze visele și să nu se limiteze în alegerea pe care o va face. Problema financiară am luat-o împreună în calcul, fiind subiectul pe care orice părinte îl ia în considerare atunci când apare oportunitatea studiului în străinătate. Am fost bucuroasă să aflu de la fiica mea de organizația Global Confederation of Romanian Students, un ONG ce le oferă tinerilor informațiile necesare pentru a se descurca de-a lungul studiilor în străinătate și mai ales de a beneficia de DUO, împrumutul acordat studenților de către statul olandez pe care îl pot accesa prin activitățile jurnalistice realizate de aceștia.Consider acțiunile realizate de G.C.R.S ajutorul de care orice student are nevoie pentru a-și putea deveni mai independent și matur . Astfel, Global Confederation of Romanian Students reprezintă un ajutor și o experiență benefică fiecărui viitor student prin care va avea șansa de a se dezvolta din punct de vedere personal și mai ales pentru a beneficia de DUO.

Global Confederation of Romanian Students

Cosmin Rotaru

Facultatea a fost mereu un subiect taboo in perioada liceului pentru mine. Mereu am încercat sa evit subiectul ori de câte ori cineva mă întreba ce facultate vreau să urmez. Aveam acest comportament deoarce facultățile din țară mi se păreau toate înfricoșătoare și niciuna dintre ofertele pe care le-am văzut nu mă atrăgea. În cele din urmă sora mea, care studia în străinătate, mi-a recomandat să îi urmez pașii și să caut o facultate din străinătate. După ce am avut mai multe discuții cu părinții am ales sa urmez cursurile unversității Breda University of Applied Sciences din Olanda. Odată ce am început cursurile in septembrie 2018, cea mai mare grijă a mea a fost să imi găsesc un loc de muncă pentru a putea accesa DUO. După puțină vreme am găsit Bursele G.C.R.S. I-am contactat imediat pentru a afla mai multe, aceștia mi-au răspuns și după o discuție am început colaborarea. Datorită lor îmi permit să continui să studiez în străinătate.

Global Confederation of Romanian Students

Cristina Rotaru

Atunci când băiatul meu mi-a spus că vrea să plece la studii in străinătate am fost foarte fericită să îl aud că are aspirații atât de mari. Am fost și mai bucuroasă când am auzit că sora lui mai mare, care este studentă în Franța, l-a ajutat să se uite printre opțiunile valabile, l-a îndrumat și i-a dat sfaturi din experiență proprie. Cea mai mare frică a lui Cosmin a fost faptul că va fi o mare povară financiară pentru noi. Știam că în Olanda erau împrumuturile sociale DUO, care ofereau un mare sprijin financiar studenților care lucrau un minim de 56 de oră pe lună. L-am încurajat pe Cosmin să își urmeze visul și îl asiguram că îl vom sprijini financiar până când va reuși să găsească un loc de muncă potrivit. După câteva săptămâni de stat în orașul Breda din Olanda, mi-a spus că deja a găsit un loc de muncă alături de ONG-ul G.C.R.S. Această organizație l-a ajutat în continuare să se adapteze vieții de acolo și lucrând cu ei, Cosmin a reușit să lucreze cele 56 de ore pe lună într-un mediu foarte plăcut alături de niște oameni minunați.

Global Confederation of Romanian Students

Diana Rusu

Mereu am fost conștientă de faptul că peste hotarele țării o să găsesc mult mai multe oportunități decât dacă m-aș limita la granițele acesteia. Totodată, există acea discrepanță între veniturile pe care le primesc părinții în țară și cheltuielile usturătoare din țările europene dezvoltate. Greutățile din punct de vedere financiar reprezintă unul din motivele pentru care studiul în străinătate ar putea fi problematic.
Mă consider norocoasă că părinții m-au încurajat dintotdeauna în a-mi urma visurile și au afirmat mereu că cea mai valoroasă investiție este acea în educația copiilor. Astfel mi-am urmat scopul și cu ajutorul îndrumărilor am ajuns să fiu studentă la Fontys University of Applied Sciences.
Totuși, nu am putut să las toate greutățile financiare pe umerii acestora. Așa că din moment ce am aflat de ”Bursele G.C.R.S”, am decis să îmi completez portofoliul și să mă alătur echipei. În acest moment, mă simt onorată să fac parte din această echipă și le mulțumesc pentru tot sprijinul pe care îl oferă viitorilor studenți, care, cu puțină perseverență și ambiție pot trece peste problemele de început.

Global Confederation of Romanian Students

Victoria Petrachi

Mereu am dorit ca sora mea mai mică să aibă o viață mai bună, de aceea studiile în străinătate reprezintă un start foarte bun spre o carieră de succes și, respectiv, spre venituri financiare considerabile. Eu, împreună cu părinții, am încurajat-o să își facă studiile într-o țară europeană dezvoltată, chiar dacă toți am avut multe temeri referitor la acomodare, studii, oameni și la tot ce înseamnă Olanda. Știind ce înseamnă a fi student în secolul XXI și chiar având experiența de lucru în timpul facultății, nu am fost de acord ca sora mea să se angajeze, ci să se concentreze pe studii. Astfel, cheltuielile legate de cazare, masă și universitate au căzut pe spinarea părinților. Datorită faptului că Diana a intrat în echipa G.C.R.S., cheltuielile financiare au scăzut considerabil. Suntem recunoscători acestei organizații care este aproape de tinerii studenți și îi susține în realizarea viselor. Cred că întreaga echipa are un rol semnificativ în susținerea tinerei generații și îmi doresc să fi avut și eu această oportunitate atunci când eram în căutarea facultății potrivite.

Global Confederation of Romanian Students

Georgia Zavatti

Singurul meu regret este că nu m-am întâlnit mai devreme cu Global Confederation of Romanian Students. Am aflat de această organizație în aprilie 2018, în ultimul an de licență, când știam deja că aveam să plec la masterat în Suedia și eram în căutarea unui loc de cazare. Eram preocupată de toate aspectele legate de viața în străinătate: costul de trai, găsirea unei cazări potrivite, prin care să am siguranța că nu voi fi înșelată și lăsată fără o cameră în ultima clipă înainte de a ajunge într-o țară străină. Dar Dragoș și Adriana m-au ajutat cu sfaturi, cu tips and tricks, cu suport emoțional după ce am ajuns în străinătate, dar și cu posibilitatea finanțării studiilor prin internshipul alături de Global Confederation of Romanian Students, cu ajutorul căruia am reușit să mă susțin singură, ba chiar să am posibilitatea de a o ajuta pe mama mea înapoi, așa cum m-a ajutat și ea în toată perioada premergătoare plecării, cât și primele 4 luni, până să primesc CSN din partea statului suedez.

Global Confederation of Romanian Students

Dida Pecingină

Fiica mea și-a dorit mult să-și continue studiile într-o țară nordică și a ales Suedia, unde învățământul e gratuit și a cărei climă pur și simplu o adoră! Pentru a-și împlini visul, o mare problemă a fost cea economică. Am aplicat la bănci, dar cu toate eforturile financiare, cu toate calculele făcute, nu reușeam să-i acopăr mai mult de câteva luni de studiu în Suedia. Am aflat despre ”Bursele GCRS”, Georgia a inceput colaborarea, dar mai mult decat atat, a primit și în găsirea unei chirii. Apoi, în August a plecat singură, într-o țară străină, unde nu mai fusese niciodată. Dar, spre bucuria mea, a întâlnit oameni deosebiți și a fost ajutată de cei de la Global Confederation of Romanian Students Suedia, pas cu pas, pentru a se acomoda și pentru a răzbi prin hățișul legislativ și instituțional al țării gazdă, astfel că, în scurt timp, a fost cu toate actele necesare în regulă și a primit și cei 1.000 euro lunar. Dincolo de toate experiențele traversate, care au contribuit indiscutabil la formarea și maturizarea ei, prezența și activitatea G.C.R.S. ne-a ajutat enorm. Pe mine, ca părinte, cu toate temerile avute inițial, m-a făcut să simt că acolo, la mii de kilometri distanță, fiica mea nu e singură și mai ales că atunci când crezi cu adevărat în visele tale, ele se împlinesc. Mulțumesc, G.C.R.S.! Mulțumesc, Suedia!

Global Confederation of Romanian Students

Monika Izabella Egyed

Deja de la inceputul liceului am visat sa studiez in strainatate. Aveam in gand Anglia, Danemarca, Olanda, insa mi se parea un lucru imposibil din mai multe motive. Asadar, am decis sa studiez in Cluj unde la un moment dat imi dadusem seama ca tot in strainatate vreau sa studiez. Ca si in povesti, rugaciunile mele au fost ascultate in momentul in care am aflat de GCRS. Datorita lor am ajuns unde am visat, am devenit jurnalist si imi indeplinesc visul in continuare. Datorita lor am obtinut DUO, un ajutor social oferit de guvernul Olandez care ne ofera oportunitatea de a trai intr-o tara care ofera oportunitati pentru toata lumea. Va invit sa contactati GCRS pentru a nu rata o ocazie de vis.

Global Confederation of Romanian Students

Ica Egyed

Fata mea isi dorea sa studieze in strainatate cu inceputul liceului si a ajuns sa isi indeplineasca visul datorita organizatiei GCRS. O organizatie care i-a oferit ficei mele sansa de a beneficia de un ajutor social numit DUO, oferit de guvernul Olandez. Cu DUO, Moni reuseste nu numai sa se intretina singura, ci are parte de o experienta exceptionala ca student olandez si jurnalist. Ma bucur foarte mult ca fiica mea a ajuns sa aiba parte de aceasta oportunitate fantastica si incurajez si alti copii sa contacteze GCRS in viitor!

Global Confederation of Romanian Students

Ștefana Feciuc

Am ales să studiez peste hotare deoarece, pur și simplu, specialitatea pe care mi-am ales-o nu reprezintă o opțiune a facultăților românești. Deoarece dreptul internațional nu este complet dezvoltat ca materie universitară, am decis să urmez cursurile Universității din Groningen, Olanda. Deși familia din care provin este modestă, am convenit cu părinții și bunicii să îmi susțină ambițiile și iată-mă aici! Planul era să încep să lucrez din a doua jumătate a primului an, ca să nu îi împovărez financiar prea mult pe cei de acasă. În schimb, am cunoscut echipa GCRS în prima lună a facultății. Deși nu eram membru încă din timpul liceului, pentru că am fost consecventă și am rezolvat treburile la timp, am reușit să aplic pentru DUO destul de rapid. Toată inițiativa mi se pare că îndeplinește nevoile tuturor elevilor care tânjesc să studieze în străinătate, dar sunt adeseori trași de mânecuță de problemele financiare. E adevărat, salariile părinților din vest nu se compară cu resursele noastre, dar asta nu ar trebui să fie o piedică în urmărirea ambițiilor personale sau o scuză pentru a sta în zona de confort.

Global Confederation of Romanian Students

Monica Jalbă

Din perspectiva unui părinte al unui copil aventuros, se poate spune că limitele financiare stau la mijlocul multor discuții în ceea ce privește viitorul. Ștefana a fost și întotdeauna încearcă să fie cât de independentă poate când pornește un plan. Nu a fost nevoie de super-implicare din partea părinților în tot procesul de aplicare pentru DUO, deoarece este facil. Ea a vrut și s-a descurcat singură, deși eu și restul familiei am fi fost mereu acolo dacă ar fi avut nevoie. Deși Ștefana a optat să nu se bazeze pe ajutorul meu intens în ceea ce privește aplicarea pentru DUO, nu am simțit niciodată că este o lipsă de informații sau de deschidere din partea Global Confederation of Romanian Students. Ba dimpotrivă, sunt mereu acolo și gata să răspundă la orice fel de întrebări, din moment ce au un timp rapid de reacție la mesaje sau apeluri. Ca să închei, sunt mulțumită de cum fiica mea și GCRS au interacționat și recomand părinților care au întrebări să le adreseze direct, căci vor primi răspunsuri prompte.

Global Confederation of Romanian Students

Vanessa Coman

Ideea de a pleca în străinătate în căutarea mai multor oportunitati și a unui alt stil de viață mi-a venit încă de mică. Cu susținerea păriților, am început să mă documentez despre sistemele universitare din țările vestice. Totul sună bine până pui cifrele pe hârtie și ajungi la aceeași întrebare pe care mulți elevi români și-o pun atunci când iau în considerare studiul în străinătate: cum îmi voi permite? Cu toate acestea, eram determinată să găsesc o soluție la problema mea. Așadar, după căteva căutări pe internet am dat de Global Confederation of Romanian Students. Cu multă speranță, dar și cu scepticism am aplicat pentru unul dintre posturile de jurnalist. Așa am primit confirmarea că este posibil să trăiești comfortabil și independent ca student în străinătate. Prin colaborarea mea cu G.C.R.S. mi-am câștigat independența finaciară ca studentă în Olanda și sprijin pentru toate problemele pe care le-am întâmpinat pe parcursul șederii mele aici.

Global Confederation of Romanian Students

Ana Coman

Când ne-a informat despre activitatea sa în cadrul Global Confederation of Romanian Students și de ajutorul oferit studenților din partea Guvernului Olandez, sincer nu ne-a venit să credem. Pentru noi, cei care trăim în România și care muncim pentru fiecare bănuț, pare o poveste greu de crezut și totuși adevărată. Acum că fiica mea beneficiază de acest ajutor recomand și altor părinți să-și lase copii să-și urmeze visele. Chiar este posibil. Aș dori să le transmit și altor părinți care au copii la liceu și care visează să studieze în străinătate câte șanse au copii noștrii prin intermediul GCRS. Sunt bucuroasă să spun că Vanessa a reușit să-și îndeplinească visul și să-și schimbe viața cu ajutorul GCRS.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students