Studii în Suedia?

Dacă ești pe această pagină, fie știi deja că Suedia e ”îngropată” în zăpadă și oamenii sunt reci, fie vrei să afli dacă studiile în această țară îți oferă tot ce ai nevoie în dezvoltarea ta personală și profesională. Deoarece România este membră a Uniunii Europene (începând din 2007) ne dă tuturor dreptul de a urma cursurile unei universități suedeze fără să plătim vreun fel de taxă de școlarizare, indiferent de câte programe și cursuri alegem să studiem! Nu doar că învățământul în Suedia este gratuit, dar ca student, poți să beneficiezi de aproximativ 1.000 euro lunar (bani care sunt mai mult decât suficienți pentru a te întreține și a fi independent financiar) și de o subvenție la chirie (aproximativ 60% din contravaloarea chiriei). Pentru a verifica calitatea învățământului suedez, verifică locurile ocupate de universitățile suedeze în clasamentele internaționale. Indiferent dacă vei urma un program de licență sau masterat, ca viitor student în Regatul Suediei trebuie să știi următoarele lucruri:

PROCESUL DE ADMITERE

1. PRIMUL LUCRU?

Procesul de admitere decurge puțin diferit, în funcție de situația ta, adică dacă ai absolvit deja sau ești în curs de obținere a diplomei de bacalaureat/licență. Trebuie să știi că există două perioade de aplicație: octombrie-ianuarie, pentru cei care au deja diplomele necesare înscrierii la următorul nivel de studii (ori cetățenii non-UE, care au nevoie de viză) și martie-aprilie, pentru cei care sunt în an terminal. Dacă ești în clasa a XII-a, încearcă să te organizezi ca să dai bacalaureatul mai devreme, în perioada dedicată olimpicilor sau celor care doresc să studieze în străinătate. De ce? Există posibilitatea să obții diploma de bacalaureat după deadline-ul pentru trimiterea documentelor necesare admiterii la facultate. În acest caz, vei fi nevoit/ă să aplici încă o dată la cursurile dorite, prin luna iulie, când programele se redeschid pentru aplicație, în caz că mai au locuri libere.

Întregul proces de aplicație se face online, pe site-ul www.universityadmissions.se unde trebuie să-ți faci cont. Nu uita să verifici cerințele de admitere, mai ales în privința testului de certificare lingvistică.

Dacă îți prinzi urechile pe site, ne poți întreba fără teamă pe pagina de Facebook, Global Confederation of Romanian Students. Nu uita să aderi și la grupul de Facebook destinat studiilor în aceasta țară, Studentii Romani din Suedia - Global Confederation of Romanian Students. Sigur se vor găsi membrii G.C.R.S. sau alți studenţi români care au mai trecut prin aceleași etape şi care au avut aceleaşi nelămuriri ca tine; să ai încredere că te vor ajuta cu plăcere.

2. DECI, CÂND APLICI?

Ai deja diploma de bacalaureat/licență necesară admiterii? Atunci trebuie să aplici în prima perioadă de aplicație, adică din decembrie până în ianuarie. Dacă ești în ultimul an de liceu ori facultate, urmând să obții diploma de absolvire în luna iunie-iulie, va trebui să faci aplicația în lunile martie-aprilie. După fiecare rundă de aplicație, mai ai la dispoziție câteva săptămâni pentru a trimite toate documentele solicitate. Nu-ți face griji, vei primi notificări prin e-mail cu fiecare pas rămas. Doar că dacă nu trimiți documentele la timp, vei fi respins/ă. Însă partea bună este că, deși ai fost respins/ă, programele care mai au locuri libere la finalul rundei de aplicații, vor menține programul deschis ca tu să mai ai o șansă. Pentru aceste late application, de cele mai multe ori, va trebui să completezi aplicație pe versiunea suedeză a site-ului, www.antagning.se, unde te conectezi cu userul și parola deja create.

E bine să te organizezi din timp astfel încât prin luna aprilie a respectivului an ȘCOLAR să fi obţinut deja un certificat IELTS, TOEFL sau Cambridge, pentru că astfel dovedești că te poți descurca la cursuri, care vor fi în proporție de 100% predate în limba engleză.

3. FACULTĂȚI? UNIVERSITĂȚI? PROGRAME? CURSURI?

După ce ți-ai făcut cont, poți începe să completezi lista de opțiuni. Cel mai bine este să intri pe site-urile universităților și să vezi ce cursuri oferă în domeniul tău de interes sau să folosești opțiunea de căutare de pe www.universityadmissions.se. Partea drăguță este că pe aceeași aplicație poți trece douăzeci de programe diferite de la aceleași sau de la universități/facultăți diferite. Prin urmare, va trebui să treci prin toate astea numai o singură dată!

ATENȚIE! Pe site-urile universităților caută întotdeauna la secțiunea „International Students”, respectiv „Bachelor / Undergraduate Studies” ori „Master / Postgraduate Studies”, dacă te orientezi spre un program de master.

După ce ai completat pe site lista preferințelor, trebuie să trimiți în Suedia o copie AUTENTIFICATĂ a cărții de identitate. Asta înseamnă că cineva trebuie să scrie în ENGLEZĂ pe verso-ul copiei că aceasta este conformă cu originalul și să semneze. Pot fi părinții, poate fi un profesor – important este să nu fii tot tu. De obicei, până pe la finalul lunii aprilie acest document trebuie să fie deja în Suedia, însă datele exacte variază de la an la an.

După aceea poți începe să le trimiți documentele pe care le cer în mod normal: foaie matricolă, rezultatul testului lingvistic, Cover Letter, etc. Documentele nu trebuie trimise prin poșta convențională, ci vor fi urcate în format digital în contul tău, la secțiunea documente.

 

NU te speria, vei primi prin e-mail instrucțiuni pas cu pas, găsești o mulțime de informații și pe site și nu e atât de complicat pe cât pare, mai ales că poți aplica la douăzeci de programe diferite în același timp! Și asta înseamnă că trimiți actele într-un singur loc, nu trebuie să îți faci griji în legătură cu fiecare facultate la care ai aplicat.

Sfat: Când îți alegi programele/facultățile la care te înscrii, verifică cu atenție condițiile de eligibilitate: o medie minimă la Bac, o medie minimă la o anumită disciplină, număr credite, etc., ori dacă admiterea se face în baza unui portofoliu și a unui interviu, astfel încât să te pregătești din timp. Poți spune că de această dată e bine să alegi mai multe universităţi din mai multe oraşe sau, pur şi simplu, mai multe facultăţi din acelaşi oraş, pentru că oricum vei fi admis în ordinea preferinţelor. Altfel spus, este important să fii atent la ordonarea celor 20 de opţiuni.

4. ȘI BACALAUREATUL?

Ei bine, pentru mult discutatul examen al maturității trebuie să te mobilizezi, să înveți puțin mai mult ca de obicei și apoi totul va fi bine. Trebuie dat în perioada bac-ului pentru olimpici pentru că altfel nu te încadrezi în timpul solicitat pentru depunerea documentelor. Dacă îl dai în perioada clasică, poți fi acceptat la facultate doar de pe lista de așteptare. Recomandăm cu tărie ca bac-ul să fie dat în perioada dedicată olimpicilor și celor care plecă la studii în străinătate. În legătură cu documentele vei primi informații tot prin e-mail legat de data până la care trebuie să ajungă la ei, adică să le încarci în contul tău. Pregătește-te să traduci și să legalizezi traducerea tuturor documentelor solicitate.

Pentru că ai urmat atent instrucțiunile primite, ai fost admis la facultatea la care visai! Felicitări! Însă imediat după bacalaureat, deși nu ai primit rezultatele, e bine să te informezi în privința chiriei. Îți explicăm totul în secțiunile următoare.

DOCUMENTE, FINANȚĂRI…

În primul rând, oricare ar fi planurile tale în ceea ce privește șederea pe meleagurile suedeze, NU trebuie să pleci de acasă FĂRĂ următoarele trei documente:

PAȘAPORT BIOMETRIC (valabil 5 ani, durează două săptămâni până se emite)

CARDUL EUROPEAN DE SĂNĂTATE (pentru acesta se merge la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate) și

CARD BANCAR (ideal ar fi să fie VISA – NU Visa ELECTRON – însă poți folosi și celelalte tipuri)

CERTIFICAT DE ATESTARE FISCALĂ și ADEVERINȚĂ DE VENIT, pentru tine, nu ale părinților (emisă de către Agenția Națională de Administrare Fiscală din România) dacă decizi să te alături STUDENTV.

Pentru a te putea descurca în viața de zi cu zi, trebuie să obții un NUMĂR PERSONAL (Personnummer), care este un fel de CNP în variantă suedeză.

OBȚINEREA NUMĂRULUI PERSONAL

ACTE NECESARE:

Pașaportul biometric, cardul european de sănătate (neaparat) și scrisoarea de acceptare de la universitate.

UNDE?

La Skatteverket. Pentru a afla exact adresa, doar caută pe Google „Skatteverket” însoțit de numele orașului în care ești (spre exemplu, „Skatteverket Stockholm”).

CUM?

Ajuns la locul cu pricina, va trebui doar să completezi o declarație conform căreia te poţi întreține pe perioada studiilor, apoi, după 1 – 2 săptămâni, vei avea și numărul personal.

Nici aici nu trebuie să îți faci griji! G.C.R.S. - Suedia are cel puțin un reprezentant în fiecare oraș universitar din Suedia, deci, oriunde ai ajunge, sigur se va găsi cineva care să te ajute – de la cărat bagajele până acasă până la întreg procesul administrativ despre care am început să vorbim aici.

"BURSELE G.C.R.S." aplicabile în această țară.

1. CE ESTE?

O sumă de bani oferită de statul suedez în anumite condiții. Noi te vom ajuta să îndeplinești acele condiții.

Valoarea bursei este de 10.172 sek lunar (aproximativ 1100 euro, aproximativ 350 euro nerambursabili, iar restul de 750 euro se vor înapoia când aplicantul, adică tu, ai loc de muncă. Deci ești ajutat pe durata studiilor și plătești după angajare).

2. CONDIȚII DE ELIGIBILITATE PENTRU STUDENŢII APLICANŢI:

- să urmeze cursuri (full-time, 100%, 30 ECTS per semestru) de specializare la o universitate;

- să fie cetățean al unei țări membre a Uniunii Europene;

- să fie voluntar într-un ONG și să plătească taxe către statul suedez (noi putem să te ajutăm)

Valoarea CSN-ului este de circa 1.100 de euro pe lună, bani mai mult decât suficienți (minimul studențesc, promovat și de site-urile de specialitate suedeze, este de 700 de euro). Desigur, sunt și cazuri în care te poți descurca și cu mai puțini bani, însă asta ține mult de capacitatea fiecăruia de a-și gestiona eficient finanțele.

Împrumutul acesta îl înapoiezi CSN-ului în momentul în care ai un loc de muncă, și este maxim 4 % din salariul brut.

Dacă timp de 15 ani nu lucrezi sau nu ai niciun venit, împrumutul se prescrie. Atenție! Acest împrumut este unul social, special creat pentru studenți și diferit față de împrumuturile normale de la bănci.

ATENȚIE – În primele patru luni de facultate va trebui să te auto-susții! De aceea, unul dintre scopurile noastre pentru viitorul apropiat este să putem acorda câteva burse, să te ajutăm în primele luni, până când poți beneficia de CSN.

CAZAREA?

În principiu, există două variante pentru a-ți găsi o locuință:

1. STUDENT CORRIDORS (CĂMINE STUDENȚEȘTI)

Fiecare universitate are un fel de International Housing Office unde, după ce ai fost admis, trebuie să îți creezi un cont și să aplici pentru cazare, iar ei îți vor trimite diferite oferte și informații detaliate despre locuințe, chirie ș.a.. Cu toate astea, cel mai bine este să discuți cu noi și să ne spui în ce oraș dorești să mergi, deoarece în anumite orașe universitatea nu poate oferi cazare pentru toți, dar noi, G.C.R.S. - Suedia, ne interesăm prin intermediul ambasadorilor noștri și îți spunem exact care este situația la fața locului.

NU te gândi la căminul studențesc prin prisma poveștilor terifiante pe care le-ai auzit despre căminele din Regie – aici, nu vei avea coleg(i) de cameră, baia este în proporție de 95% în cameră (alteori este comună), iar unele clădiri au bucătărie și living comun, altele doar living. În clădirile fără bucătărie comună, aceasta este în cameră. Practic, vei locui într-o garsonieră.

Prețurile variază – în funcție de oraș, în funcție de tipul camerei, în funcție de universitate. Spre exemplu, chiria este mai ieftină în orașele din nordul Suediei decât în cele din sud.

2. CHIRIE (pe cont propriu, independent de universitate)

În primul rând, intri pe www.blocket.se.

În partea dreaptă, îți vor apărea județele Suediei. Îl selectezi pe cel în care dorești să locuiești.

Apoi, în partea de sus a paginii vei avea mai multe opțiuni – Säljes, Uthyres, Bytes etc. Pe noi ne interesează UTHYRES și BYTES. Prima (uthyres) înseamnă că vei locui singur, iar a doua (bytes) că vei avea coleg(i) de casă/apartament, sau că poți locui în aceeași casă cu proprietarul.

După ce ai găsit ceva avantajos, intri pe www.eniro.se, copiezi adresa locuinței, iar site-ul îți va afișa numărul de telefon al proprietarului.

SFAT! NU CĂUTA MESAJELE VECHI, DĂ REFRESH DIN MINUT ÎN MINUT – DE OBICEI, ANUNȚURILE MAI VECHI DE CINCI MINUTE SUNT DEJA EXPIRATE!

De regulă, chiria pentru un apartament cu două camere nu ar trebui să depășească 6000 SEK (600 euro) lunar, asta incluzând toate utilitățile (curent, apă, căldură), plus abonamentul la internet/TV. (netul poate lipsi, dar ai posibilitatea să achiziționezi un stick)

Sfat! Cel mai avantajos este să cauți o locuință în prima localitate de lângă orașul în care studiezi. De obicei, în orașe prețurile sunt mult mai mari decât în localitățile de lângă.

VIAȚA DE ZI CU ZI

1. MÂNCAREA ȘI BĂUTURILE

Desigur, și aici îți vei face cumpărăturile tot în supermarket. Cel mai ieftin ar fi Willys, (sau City Gross), apoi ICA, iar în coada clasamentului se află COOP, 7eleven sau orice alt magazinaș de cartier. Majoritatea supermarketurilor se află în oraș, deci nu trebuie să fugi în afara lui doar ca să-ți faci cumpărăturile.

NU te aștepta să cumperi alcool din supermarket, la fel ca în România. Singurele lucruri pe care le vei găsi vor fi niște beri slabe (1,2 – 3,5% alcool la o suta de mililitri), cu un gust cel puțin bizar. Pentru asta există System Bolaget, sau „Liquor Store”-ul despre care tot auzim prin filmele hollywoodiene. Oricum, dacă plănuiești să cumperi alcool sau țigări, fii sigur că ai mereu la tine un ID care să dovedească faptul că ai peste 18/21 ani. Desigur, prețurile pentru alcool sunt extraordinar de mari, deci părinții tăi pot sta liniștiți.

NU te aștepta să găsești dulciuri, țigări, alcool sau mâncare nesănătoasă la prețuri modice – din contră, Suedia este una dintre țările care a transformat alimentația sănătoasă în politică națională.

2. CLUBURI, BARURI, PUB-URI

Nu există o limită de vârstă universală pentru accesul în localuri, fiecare își stabilește propria politică în acest sens.

Cu toate acestea, limita de vârstă se va respecta întotdeauna și fără excepție, motiv pentru care singurul lucru pe care NU trebuie să îl uiți acasă într-o sâmbătă seară este ID-ul, adică, spre exemplu, cartea de identitate suedeză sau documentele românești dacă încă nu le ai pe cele suedeze. Deși, ai grijă, căci buletinul românesc nu este recunoscut ca document oficial de identitate, dacă de exemplu, trebuie să ridici o scrisoare cu recomandare..

În pub-urile studențești, pe lângă ID-ul menționat mai sus, accesul se face pe baza unei legitimații de student.

Dacă ești obișnuit să rămâi în discotecă până la răsăritul soarelui, va trebui să te obișnuiești cu faptul că în Suedia TOATE localurile se închid cel târziu la ora 2 dimineața. Și aceasta este tot o parte a politicii naționale care vizează stilul de viață sănătos, așa că părinții tăi pot sta din nou liniștiți – nu vei pierde nopțile prin discoteci.

AICI GĂSIȚI INSTRUCȚIUNI PAS CU PAS PENTRU A APLICA LA STUDII ÎN SUEDIA.