Global Confederation of Romanian Students

Când aplicăm?

În primul semestru al clasei a XII-a copilul dumneavoastră trebuie să își facă un cont și să depună cererea de aplicare la centrul de aplicări online din țara în care dorește să studieze. Prima perioadă de aplicare la universitățile din străinătate începe în lunile septembrie - octombrie și se încheie în luna ianuarie. În această perioadă cele mai bune universități deja își selectează viitorii studenți. Termenul limită pentru a depune toate documentele diferă de la o țară la alta (de exemplu, în funcție de când începe anul academic: august, septembrie sau octombrie) și este în general la

sfârșitul lunii ianuarie, sau iunie, respectiv începutul lunii iulie. Aceasta este perioada în care copilul dumneavoastră va susține examenul de Bacalaureat. De aceea, pentru a avea mai multe șanse de a fi acceptat la o universitate foarte bună, vă recomandăm să verificați din timp care este termenul limită și să faceți demersurile necesare pentru a susține examenul mai devreme, adică în sesiunea destinată olimpicilor și celor care doresc să studieze în străinătate, pentru a putea finaliza dosarul necesar înscrierii. De asemenea, în majoritatea țărilor există opțiunea denumită „Conditional Offer” ce presupune ca viitorul student să atingă cerințele prevăzute în această „ofertă”, de exemplu: media peste 9 în examenul de Bacalaureat și nivelul B2 la Limba Engleză.

Pe acest link de la Ministerul Educației, veți descoperi că este posibilă, dar și necesară, o astfel de măsură pentru a fi admis în prima rundă de aplicare la programele de top ale celor mai bune universități. Dacă deja aveți toate documentele, adică copilul dumneavoastră este la o facultate în România și dorește să plece în străinătate pentru a începe o altă facultate sau un program de master, acum este momentul oportun să aplice.

Alternative…

Majoritatea universităților organizează mai multe sesiuni de înscriere. Următoarea sesiune are loc în perioada martie - aprilie și poate oferi locurile neocupate în prima sesiune, poate fi destinată cetățenilor din U.E. care nu au nevoie de viză pentru a studia în țările respective sau poate fi chiar singura sesiune în care aplicația este disponibilă pentru acel program. Depinde de fiecare facultate/departament cum se organizează. Așadar, este bine să vă faceți un program îndată ce știți unde dorește copilul dumneavoastră să

Global Confederation of Romanian Students

studieze. Este foarte important să își facă acel cont pe site-ul centralizat și să completeze înscrierea. Unele programe/facultăți pot să facă un compromis în privința termenului pentru trimiterea documentelor, însă nu și în privința termenului limită pentru înscriere. Tot această rundă de înscriere este destinată și studenților care doresc să aplice pentru un program de master, însă nu au susținut încă licența.

Global Confederation of Romanian Students

Late application

Fiecare facultate încearcă să ocupe locurile disponibile în primele două sesiuni de înscriere. Însă, dacă mai există locuri libere, pot să mențină deschisă perioada de înscriere după finalizarea celei de-a doua sesiuni. Această opțiune se numește late application (înscriere târzie) și apare marcată ca fiind disponibilă pentru înscriere pe site-ul centralizat. De asemenea, departamentele / pagina programului respectiv de studiu afișează, în general, statutul curent, adică „deschis” sau „închis” pentru înscriere.

Atenție! Nu toate programele au această opțiune, ci doar cele care mai au locuri disponibile. Așadar, vă recomandăm să nu vă bazați în totalitate pe această sesiune. În aceeași măsură, în unele țări, înscrierea se poate realiza oricând în timpul clasei a XII-a, inclusiv în luna august, adică cu câteva săptămâni înainte de începerea cursurilor. De aceea, cel mai prețios sfat pe care putem să vi-l oferim este acela de a vă documenta din timp.

Ultima perioada de LATE (-LATE) APPLICATION

Există universități care, după toate aceste etape, trimit delegați în România pentru a recruta, în baza unui interviu, viitorii studenți. Interviul este programat în aceeași zi și se primesc rezultatele pe loc. Studenții rămân cu 1-2 săptămâni la dispoziție pentru a se pregăti de plecarea la studii în străinătate. După toate cele explicate mai sus, vă adresăm următoarea întrebare: ce fel de universități admit studenții pe loc, indiferent dacă, de exemplu, au sau nu un certificat de atestare lingvistică (adică indiferent dacă pricep și pot să

Global Confederation of Romanian Students

se exprime în limba de predare a acelor cursuri)? Echipa noastră a găsit un răspuns în presa din străinătate, www.theguardian.com preluat și de MediaFax, sub titlul „Şase universităţi britanice, avertizate să renunțe la reclama falsă. Sunt acuzate că dezinformează studenții / Mesajele nepotrivite pe care le-au transmis”. Interesant este și faptul ca au aceeași taxă de școlarizare precum universitățile de top, de aproximativ 10.000 £ /an. Deci, mare grijă la “universitățile partenere“ ale acelor firme extrem de binevoitoare. Verificați topurile internaționale, nu listele de universități partenere care te mai admit pe loc, fix acum, în ceasul al 13-lea.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students