De ce U.K.?

Marea Britanie este a doua cea mai populară destinație pentru studenții internaționali, după SUA. Atât datorită limbii engleze, cât și datorită calificărilor, performanțelor și diplomelor apreciate la nivel internațional. Te invităm și pe tine să te convingi de acest lucru, verificând top-urile universitare disponibile pe site-ul nostru.

Îți vom prezenta, pe scurt, tipurile de universități și câteva aspecte referitoare la sistemul de învățământ britanic.

În funcție de domeniul ales, programul de licență în Marea Britanie are diferite denumiri și abrevieri: BA-Bachelor of Arts, BSc - Bachelor of Science, BEng - Bachelor of Engineering, BArch - Bachelor of Architecture, LLB - Bachelor of Law, MA - Master of Arts sau MEng - Master of Engineering (chiar dacă au denumiri de masterat, sunt tot programe de licență de la universități foarte renumite, precum Oxford, Cambridge, UCL ori cele din Scoția). Dacă programul de licență durează 4 ani (ultimul fiind de specializare), vei primi și titlul de Hons (Honorus) Degree.

Pentru masterat, denumirile sunt următoarele: MA - Master of Arts, MSc - Master of Science, MPhil -Master of Philosophy, MLitt - Master of Letters, MBA - Master of Business Administration. Masteratul durează 1 sau 2 ani.

Procesul de admitere

1. Unde, cum?

Pentru majoritatea universităților, procesul de admitere se realizează pe platforma centralizată UCAS. Trebuie să te documentezi în privința programului pe care-l dorești, în general universitățile oferă o prezentare detaliată a programelor atât pe pagina departamentului, cât și în broșurile de prezentare care se pot descărca sau comanda.

2. Când aplici?

Deadline-ul pentru aplicațiile trimise prin UCAS variază în funcție de cursul ales, de aceea este foarte important să căutați pe site-ul UCAS toate datele importante referitoare la cursurile pentru care doriți să aplicați. Ca model, pentru anul 2018 datele sunt următoarele:

1 Septembrie - Deschiderea perioadei de aplicație.

15 Octombrie 2017 - Deadline pentru toate cursurile de la universitățile Oxford și Cambridge, cât și pentru majoritatea cursurilor de medicină/medicină veterinară și stomatologie.

15 Ianuarie 2018 - Deadline pentru majoritatea cursurilor, mai puțin unele cursuri de artă/arhitectură.

24 Martie 2018 - Deadline pentru unele cursuri de arhitectură/artă. Atenție însă, unele cursuri pot avea ca deadline data de 15 ianuarie.

În cazul în care ai ratat perioada de aplicație, mai poți aplica prin CLEARING. Clearing este un proces prin care universitățile își acoperă ultimele locuri rămase. Aplicațiile trimise după 1 iunie intră automat în clearing. În general universitățile scad foarte mult cerințele de admitere pentru cei ce aplică prin clearing, astfel încât, la o universitate unde în mod normal se cere nota 8 în BAC, prin clearing poate fi acceptată și nota 6.

Documentele solicitate pentru înscrierea la universitate sunt: diploma de bacalaureat, foaie matricolă, rezultatul testului de limba engleză, copie după cardul de identitate, o poză tip pașaport, dovada plății pentru aplicație și unele facultăți mai cer: scrisori de recomandare, scrisoare de intenție, CV ori mostre din lucrările academice publicate.

De asemenea, diploma de bac și foaia matricolă trebuiesc traduse și legalizate, originalele rămânând la voi, iar variantele traduse și legalizate se vor preda universității pentru îndosariare.

Obtinerea numarului personal (National Insurance Number - NINo)

Obținerea NINo trebuie să fie o prioritate pentru orice student ajuns în Marea Britanie. Acest număr personal este esențial pentru angajare și deschiderea unui cont bancar. Pentru a obține NINo este necesar să te programezi telefonic la un interviu. La telefon ți se vor pune mai multe întrebări personale (inclusiv data când ai ajuns pentru prima oară în UK). Este foarte important să răspundeți corect la întrebările operatorului pentru a primi o programare la interviu. În câteva zile de la confirmarea interviului veți primi în scris la adresa dată operatorului o confirmare în legătură cu data, ora și locul interviului.

ACTE NECESARE:

La interviu trebuie să vă prezentați cu pașaportul și scrisoarea primită prin poștă. Scrisoarea primită are rolul de a dovedi rezidența la adresa specificată. La interviu vi se vor adresa câteva întrebări pentru a stabili eligibilitatea în vederea acordării NINo (dacă ești cetățean european, dacă ești rezident, etc). În urma interviului, veți primi o confirmare scrisă care atestă faptul ca ați participat la interviu (cu acea confirmare puteți să vă angajați), urmând să primiți prin poștă în aproximativ 3 săptămâni o scrisoare cu NINo.

Bursele G.C.R.S. aplicabile în această țară

1. Împrumutul pentru taxa de școlarizare

Atât pentru studenții britanici, cât și pentru studenții europeni, guvernul Marii Britanii acordă împrumuturi pentru finanțarea cursurilor universitare. Aceste împrumut se obține destul de ușor, nu ai nevoie decât de actul de identitate și o scrisoare pe care o primești de la facultate, odată ce ai fost acceptat în cadrul acelei instituții. Actele trebuiesc completate în scris și trimise la Student Finance, compania care acorda împrumuturile. Formularul pentru anul 2018-2019 se poate găsi AICI, iar adresa la care trebuiesc trimise formularele completate împreună cu actul de identitate se găsește AICI.

2. Împrumutul pentru întreținere

Este un împrumut pe care studentul îl primește pentru acoperirea cheltuielilor personale (chirie, mâncare, transport, etc). Suma variază între £8.700 și £11.354, cea din urmă fiind acordata studenților care trăiesc în Londra. Pentru a beneficia de acest tip de împrumut, trebuie să îndeplinești câteva condiții, cum ar fi:

să faci dovada că ai fost rezident în UK înainte de prima zi a primului an academic (de exemplu, pentru un curs care începe în luna septembrie, este necesar să fii rezident înainte de 1 septembrie, adică în luna august deja să ai un contract de chirie în U.K.)

să lucrezi în UK minimum trei luni, dar cu contract de muncă (vezi condițiile de la secțiunea ”Bursele G.C.R.S.”) și să continui sa lucrezi pe durata studiilor.

Ți se va cere să faci dovada acestor trei luni cu payslip-uri (echivalentul fluturașilor de salariu din România) și cu contractul de muncă. Apoi, vei depune așa numitul ”bank statement”. Adică, o dată ce îți faci cont aici și primești salariul pe acest card, va trebui să te duci la bancă și să ceri un desfășurător al cardului. Acolo va fi menționat câți bani ai primit și cât ai cheltuit.

Concluzia: este foarte IMPORTANT, ca odată ce ajungi în UK, dacă vrei să primești acești bănuți de buzunar, să te angajezi, iar după trei luni de muncă să aplici imediat la STUDENT FINANCE. Verifică secțiunea ”Bursele G.C.R.S.” și nu ezita să ne apelezi!

Studenții care urmează cursuri de master nu sunt eligibili pentru acest tip de împrumut! Pentru a aplica poți descărca formularul AICI.

3. Și cum se returnează împrumutul?

Acum am vorbit despre cum să primești aceste finanțări, dar NU TREBUIE SĂ UITĂM că până la urma urmei este un împrumut, iar împrumuturile se returnează.

După ce ai terminat facultatea și ți-ai găsit un loc de muncă în Marea Britanie, și câștigi mai mult de 21.000 de lire pe an, tu va trebui să înapoiezi statului 9% din ce depășește 21.000 de lire. Cu alte cuvinte dacă tu câștigi 22.000 de lire pe an vei înapoia statului 9% din 1000 de lire, ceea ce va fi foarte puțin în comparație cu ce vei câștiga. Dacă salariul tău nu depășește 21.000 de lire tu nu va mai trebui să înapoiezi nimic.

Nu-i așa că sună bine? Bineînțeles că da. Statul Britanic oferă toate aceste finanțări deoarece, spre deosebire de România, aceasta pune mare accent pe învățământ. Motivul? Ei consideră că acesta este viitorul unei țări prospere în plină dezvoltare. Nimic mai adevărat!

Dacă mai ai întrebări, te invităm să citești acest articol realizat de un expert financiar britanic. Menționam că principiul de bază este același în toate țările care oferă aceste împrumuturi (găsești lista la rubrica Internship pe siteul nostru), doar că sunt adaptate la condițile economiei respectivei țări.

https://www.moneysavingexpert.com/students/student-loans-tuition-fees-changes

Cazare

Înainte de a ajunge în Marea Britanie trebuie să iți găsești un loc unde poți sta pe perioada studiilor. Îți vom prezenta pe scurt cele mai bune opțiuni, cu toate avantajele și dezavantajele.

1. Student accomodation

Prin “student accomodation” înțelegem de cele mai multe ori cazarea pusă la dispoziția studenților de către universitate. Exista și diverse firme private care oferă acest tip de cazare. De cele mai multe ori, dacă te-ai decis sa locuiești în acest tip de cazare, este bine să alegi locul care are parteneriat cu universitatea. Majoritatea universităților oferă diverse discounturi și beneficii pentru studenții din anul întâi care aleg să stea în student accomodation.

Avantaje:

Chiria se plătește în 3 rate (în general prima rată în Noiembrie-Decembrie, deci dacă nu dispui de foarte mulți bani ai timp să te angajezi până atunci).

Se dă un avans foarte mic în comparație cu alte tipuri de cazare unde se va cere depozit, chirie în avans și se vor plăti și anumite taxe de administrare.

Este mai ieftin decât sa-ți închiriezi un studio singur(în funcție de oraș).

Poți socializa cu alți studenți și iți vei face prieteni.

Dezavantaje:

În funcție de noroc, poți avea colegi care vor face gălăgie și te vor împiedica să adormi.

Bucătăria se împarte de cele mai multe ori la 5 persoane și poate deveni foarte aglomerată.

Contractul se face pe 40 sau 50 de săptămâni. Din momentul în care accepți contractul, indiferent ca pleci și nu mai locuiești în acel apartament, ești responsabil pentru plata chiriei pana la sfârșitul contractului.

Majoritatea contractelor încep după 1 Septembrie, ceea ce va face împrumutul de întreținere imposibil de obținut (Pentru a beneficia de el, una dintre condiții este să fii rezident înainte de 1 Septembrie).

2. Private Accomodation

Acest tip de cazare reprezintă orice tip de cazare care nu are legătură cu universitatea. Poți găsi cazare prin agenții sau direct de la proprietar. Cel mai ușor mod de a căuta cazare este online și este recomandat să căutați cazare direct de la proprietar pentru că agențiile au, de cele mai multe ori, comisioane foarte mari. Unul dintre cele mai bune website-uri este spareroom. Aici poți sa găsești inclusiv persoane cu care sa împarți cazarea.

Avantaje:

Poți închiria o casă/un apartament cu mai multe camere și să stai cu prietenii tăi. Astfel, costurile ajung să fie mult mai mici decât în student accomodation.

Contractul se poate face pe durate mult mai scurte decât în student accomodation, deci poți pleca în cazul în care găsești în altă parte ceva mai convenabil.

Contractul poate începe oricând, deci poți beneficia de împrumutul de întreținere.

Nu ești nevoit să împarți bucătăria/grupul sanitar.

Dezavantaje:

Pierzi anumite discounturi/avantaje față de student accomodation

Prețurile pentru a începe chiria pot să fie enorme. Agențiile cer în general cazarea pe o lună în avans, un depozit echivalent cu o lună de cazare și anumite taxe administrative (uneori în jurul a 300-400 de lire). De exemplu, pentru un apartament cu două camere care ar costa £700 pe luna, poți ajunge să plătești în jur de £1800 pentru prima lună. Chiar dacă depozitul îl poți lua înapoi când te muți și chiar dacă într-un final vei ajunge sa plătești pe luna mai puțin decât în student accomodation, £1800 pentru prima luna este o suma destul de mare pe care nu toți studenții și-o pot permite când ajung în Marea Britanie. Pentru a evita aceste taxe puteți caută cazare pe spareroom, unde mulți proprietari nu iau taxe administrative. Tot pe acest site puteți găsi proprietari care nu cer depozit, dar trebuie să vă avertizăm că majoritatea vor cere.

Viața de zi cu zi

1. Mâncarea și băuturile

Vei scăpa de o primă grijă, aceea a modalității de plată: cardurile se acceptă peste tot, inclusiv la vending machines. Deși mâncarea ți se va părea scumpă la prima vedere, în timp vei descoperi o diversitate culinară impresionantă, atât magazine de cartier (cu prețuri acceptabile) cu diferite specifice, dar și restaurante și take-away. Însă, de cele mai multe ori, gătitul acasă este cea mai bună opțiune, atât din puncte de vedere financiar cât și al preferințelor personale. Marks&Spencer este unul din magazinele ușor scumpe, însă calitatea produselor este superioară. Fructe și legume proaspete și de sezon vei găsi în piețele săptămânale.

2. Timp liber

Student Unions (ligile studențești) organizează o mulțime de activități culturale, sportive ori recreative. Cele mai multe universități oferă studenților inclusiv săli de fitness și diferite centre unde pot să își petreacă timpul liber. Dar, bineînțeles, ai libertatea de a desfășura și activități pe cont propriu ori împreună cu prietenii. Cu siguranță nu te vei plictisi.

Cum te putem ajuta noi?

Încă din timpul liceului, te invităm să te alături echipelor locale STUDENTV. Vei cunoaște o mulțime de elevi din întreaga țară și o mulțime de studenți de peste tot din străinătate, având astfel ocazia să decizi din timp în ce țară și program de studiu este cel mai potrivit pentru tine.

Pe lângă faptul că te ajutăm să completezi aplicația pentru universitate, te putem în legătură și cu Ambasadorii G.C.R.S. din orașul în care și tu vei locui curând. Tot aceștia îți vor povesti întâmplările lor, te vor ajuta să cauți chirie și odată ajuns/ă la universitate, te vor ajuta să răzbați prin birocrația locală.

Nu te lăsăm singur/ă nici când vine vorba de a deveni independent financiar, adică îți explicăm întregul proces pentru a beneficia de împrumutul olandez, DUO. Găsești la rubrica INTERNSHIP mai multe detalii referitoare la stațiile locale STUDENTV și colaborarea nostră. Desigur, primele luni în străinătate pot fi destul de dificile, atât din cauza schimbărilor, dar și a provocărilor. Cel puțin din punct de vedere financiar, ne dorim ca în viitor să putem oferi câteva burse, pentru a-ți oferi un start mai ușor pe meleagurile vestice.

Aici găsiți instrucțiuni pas cu pas pentru a aplica la studii în Marea Britanie via UCAS.