Global Confederation of Romanian Students

Primul pas

Dacă ați găsit deja programul de studiu perfect, nu rămâne decât să faceți înscrierea propriu-zisă, adică să faceți acel cont pe site-ul centralizat de înscriere și să trimiteți documentele cerute. ATENȚIE! La unele universități înscrierea se face independent. Dacă încă sunteți în căutare sau nu sunteți siguri spre ce țară să vă orientați, vă recomandăm să citiți informațiile pe care le-am publicat pentru fiecare țară în parte. De asemenea, căutați programe în domeniul de interes la mai multe universități, chiar din țări diferite

cântărind avantajele și dezavantajele. Vă sfătuim să fiți cât se poate de realiști în privința așteptărilor de la bacalaureat și să verificați cerințele de admitere. De exemplu, pentru un profil de Business se poate să vi se ceară un anumit nivel de matematică și, dacă ați absolvit un profil uman, se poate să nu fiți eligibili. Selectați mai multe opțiuni (între 5 și 20, depinzând de țara/sistemul respectiv) pentru a mări șansele de reușită. Pentru validarea înscrierii, unele țări/sisteme solicită o taxă de procesare a documentației, pe când altele (țările în care învățământul este gratuit pentru cetățenii U.E.) solicită trimiterea unui document de identitate pentru verificarea cetățeniei.

Documente necesare

Ultimul pas constă în trimiterea documentelor solicitate:
Copie (autentificată) a cărții de identitate: o copie xerox a cărții de identitate, pe care fie unul din părinți, fie un profesor ori un prieten, va certifica că acea copie este conformă cu originalul.
Foaia matricolă: în prima fază se va trimite foaia matricolă din clasele IX-XII (clasa a XII-a primul semestru), urmând ca la sfârșitul semestrului să se trimită documentul complet.
Diploma de la bacalaureat: se va trimite imediat după ce aceasta este disponibilă.

Global Confederation of Romanian Students

Rezultatul de la testarea lingvistică: în funcție de test, rezultatul poate să fie trimis de către evaluatori direct la universitatea/centrul indicat sau va fi trimis de către elev. Dacă elevul a obținut calificativul B2 la proba orală de limba engleză (la toate probele acestei evaluări), la anumite universități, nu mai este necesară susținerea unei alte testări, precum TOEFL, IELTS ori Cambridge.
Scrisori de recomandare de la profesori sau angajatori, la anumite universități. Uneori, însuși profesorul trebuie să trimită scrisoarea de recomandare pentru a evita orice suspiciune de fraudă.
Alte documente pot fi solicitate în funcție de cerințele programului respectiv.

ATENȚIE! Documentele care nu sunt în limba engleză (ori limba specificată de către instituțiile solicitante) trebuie traduse de către un traducător autorizat și legalizate de către un notar. E indicat ca documentul trimis să conțină copie după original, dar și traducerea. Știm că legalizarea presupune și atașarea originalului, dar vă recomandăm să scanați documentul întreg, nu doar traducerea. Modul de trimitere a documentelor diferă: acestea fie se trimit prin poștă (având în vedere termenul limită, luați în calcul și timpul necesar curieratului) ori se încarcă în contul aplicantului la secțiunea “Documente” sau chiar prin e-mail.
După finalizarea examenului de bacalaureat/licență, este important să solicitați documentele cât mai repede, deoarece mai aveți un pas de făcut înainte de a finaliza înscrierea și cu toții dorim să vă încadrați din punct de vedere a timpului.
Dacă admiterea nu este un una clasică, ci constă într-un interviu și evaluarea portofoliului, vă rugăm să urmăriți cu atenție solicitările respective.

Global Confederation of Romanian Students

REZULTATELE?

Rezultatele sunt disponibile în funcție de runda de înscriere, astfel: pentru prima rundă de înscriere, încheiată în luna ianuarie, rezultatele preliminare se vor afișa în luna aprilie, iar pentru runda a doua de înscriere, din perioada martie-aprilie, afișarea are loc în luna iulie. Nu uitați să confirmați sau refuzați locurile care v-au fost atribuite, conform instrucțiunilor pe care le veți primi atât prin email cât și pe contul centrului de aplicație.

Totul mai simplificat.

Poate pare un proces complicat la prima vedere, însă pe site-ul nostru avem o secțiune cu informații despre studii pentru fiecare țară în parte. Mai mult decât atât, am pus la dispoziția colegilor noștri un model (poze) cu procesul de înscriere, pas cu pas. Dacă nu sunteți siguri că ați completat înscrierea corect sau aveți întrebări, puteți să ne apelați cu încredere. De asemenea, vă încurajăm să aderați și la grupul de Facebook destinat studiilor în această țară: Studenții Romani din (numele țării) - Global Confederation of Romanian Students. Sigur se vor găsi colegi G.C.R.S. sau alți studenți români care au mai trecut prin aceleași etape și care au avut aceleași nelămuriri și care vă vor răspunde cu drag întrebărilor dumneavoastră.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students