Global Confederation of Romanian Students

JOB

Absolvirea studiilor este un moment mult așteptat pentru toată lumea. Studenția s-a încheiat și urmează lupta pentru găsirea job-ului perfect. Conform unui raport al Agenției de Statistică pentru Studii Superioare din Marea Britanie, pentru anul 2014 - 2015, 90% din absolvenți și-au găsit job în maxim 6 luni de la finalizarea studiilor. De asemenea, având o diplomă, înseamnă că pe parcursul vieții de muncă veți câștiga mai mult decât persoanele care nu dispun de o astfel de diplomă. În Marea Britanie cei care au studii

superioare au un câștig anual mediu de aproximativ 31.000£, comparativ cu cei fără studii care au un venit de aproximativ 21.000 £ , studiile pe termen lung reprezentând un avantaj considerabil. Cu cât CV-ul este mai bogat, dar și abilitățile practice mai dezvoltate, cu atât șansele de a obține un job mai bine plătit sunt mai mari. Universitățile din străinătate sunt concentrate pe dezvoltarea studentului și oferă diferite metode de “a pune teoria în practică”, precum: un semestru de internship inclus în programul de studiu sau perioade de îndrumare profesională, tocmai pentru a le fi mai ușor să își găsească un job. Mai mult, au diferite cursuri practice, conduse de un personal calificat de consiliere, despre completarea unui CV, despre cum să faci față cu brio unui interviu sau despre cum poți lua legătura cu agențiile care se ocupă de recrutare.

Și mai multe studii…?

Mulți studenți se întreabă ce fac în perioada imediat următoare absolvirii, mai ales dacă nu își găsesc job în prima săptămână. Adeseori își iau un job oarecare pentru a se putea întreține până găsesc job-ul dorit în domeniul lor de studiu sau se întorc acasă, fiind ajutați de către părinți. Unele țări oferă suport complet pentru studenți, de exemplu, Suedia: tinerii au dreptul de a beneficia de împrumutul studențesc de întreținere maxim 6 ani (în condițiile în care un program de licență urmat de un masterat durează 4 - 5 ani).

Global Confederation of Romanian Students

Astfel, după absolvire, studenții se mai înscriu la cursuri de specializare, timp în care nu doar studiază, dar își și caută un job, neavând niciun stres financiar.

Global Confederation of Romanian Students

Doctorat?

Un număr considerabil de studenți decid să urmeze programe de doctorat, urmând apoi o carieră în mediul academic. Finanțarea diferă de la o țară la alta, de exemplu: în Suedia un doctorand primește salariu de aproximativ 2.000 - 2.600 €/lunar, în U.K. doctorandul câștigă între 15.000 - 18.000 £ /an, iar în Olanda ajunge la 50.000 €/an.

Pe cont propriu

Alți absolvenți optează pentru înființarea propriei companii, devenind astfel proprii lor angajați. Există multe programe de susținere a tinerilor antreprenori, uneori inclusiv scutiri de taxe în primii ani de existență a companiei sau “incubatoare de afaceri”, unde tinerii începători beneficiază de spații complet utilate gratuit sau cu o reducere considerabilă la chirie. Încă din timpul facultății, studenții pot participa la diferite competiții cu premii semnificative, mai ales în bani, extrem de folositori pentru inițierea afacerii.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students