Global Confederation of Romanian Students

Ghidul dedicat părinților

Acest ghid dedicat părinților cuprinde informații cu caracter general referitor la studiile în străinătate. Pentru fiecare țară în parte, la rubrica INFO STUDII avem informații detaliate despre modul de aplicare, pas cu pas. Pentru a afla mai multe detalii și experiențe din fiecare țară în parte vă invităm să urmăriți emisiunile noastre, atât pe pagina de Facebook cât și la STUDENTV. Desigur, vă invităm să ne contactați pentru orice nelămurire pe care o aveți.

Taxe de școlarizare sau nu?

Taxe mari - aproximativ 10.000 €/an (de exemplu, în Marea Britanie). Aceste taxe pot fi subvenționate de către guvernul britanic tuturor cetățenilor din U.E., în urma depunerii unei solicitări. Acest împrumut trebuie returnat după angajare.
Taxe reduse - aproximativ 1.000 - 2.000 €/an (de exemplu, Belgia sau Olanda). Studenții români pot beneficia și aici de acest împrumut pentru achitarea taxei de școlarizare, care trebuie returnat după angajare.
Taxe 0 - nu există taxe de școlarizare pentru studenții din U.E (de exemplu, țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda sau Norvegia).

Global Confederation of Romanian Students

Condițiile de returnare a împrumutului sunt diferite de la țară la țară. Ce trebuie să rețineți este că discutăm despre împrumuturi sociale, special concepute pentru studenți. Vom oferi un exemplu pentru Marea Britanie: după terminarea studiilor, la angajare, fostul student va returna banii doar dacă salariul său anual depășește 21.000 £ . În acest caz, i se va retrage automat din salariu (direct de la angajator, la fel ca taxele) 9% din surplusul de peste 21.000 £ . Mai concret, dacă are un venit anual de 22.000 £ , va returna 9% din 1.000 £ , adică 90 £ /AN. Dacă alege să se întoarcă în România, trebuie să câștige peste 12.000 £ /an, aproximativ 6.000 RON/lună, ca să fie eligibil pentru returnare. Dacă salariul nu depășește aceste praguri, fostul student NU trebuie să returneze nimic, indiferent de suma împrumutată (de exemplu 50.000 €). După 25 de ani de la finalizarea studiilor împrumutul se prescrie.

Mai multe detalii găsiți în acest articol publicat pe website-ul moneysavingexpert.com realizat de un specialist britanic. Principiile de acordare, implicit returnare a împrumuturilor, sunt similare în toate țările care acordă acești bani, cu mici diferențe impuse de legislația țării respective. În Suedia sau Olanda, de exemplu, acești bani se returnează ca procent fix din salariu, între 0.34% - 5%, pe o perioadă de 15 ani.

Global Confederation of Romanian Students

Burse universitare

Desigur, există diferite tipuri de burse, fie oferite de către universitate, fie de către instituții din acea țară. Un tip de bursă este acela pentru rezultate excelente într-un anumit domeniu, oferite pentru studenții din țări non-UE sau țări defavorizate. De exemplu, nu există burse de merit pentru toți studenții care au obținut rezultate peste o anumită medie sau 5 burse pentru specializarea respectivă, precum oferă sistemul din România. Verificați pe site-ul universității preferate opțiunile disponibile. Cu toate acestea, există diferite beneficii destinate studenților, menite să îi ajute, precum reduceri la transport (chiar transport gratuit în Olanda), cantină etc.

"BURSE G.C.R.S."

Sperăm că sunteți familiarizați cu conceptul "Burselor G.C.R.S.". Oferim explicații complete la rubrica INTERNSHIP, iar aici vă vom prezenta pe scurt metoda de finanțare propusă de noi, de care inclusiv copilul dumneavoastră poate beneficia. Deși unele țări vest-europene oferă finanțare a taxei de școlarizare pentru cetățenii UE, cetățenii acelor țări primesc un ajutor suplimentar pentru întreținere. Și studenții români pot să beneficieze de acei bani, dacă lucrează și implicit plătesc taxe în acea țară între 2 și 5 ani

Global Confederation of Romanian Students

anterior începerii studiilor (depinzând de condițiile țărilor respective). Totuși, mai există o posibilitate pentru a beneficia de acei aproximativ 1.000 € lunar, suficienți pentru acoperirea multor cheltuieli (chirie - cca. 400 €, mâncare - cca. 200 €, transport - cca. 100 € și bani de buzunar - cca. 300 €). Următoarele condiții trebuie îndeplinite:
1. să fii cetățean al unei țări membre U.E.;
2. să fii admis la o universitate din acea țară (pentru asta trebuie minimum media 8 la bacalaureat *există și excepții);
3. să desfășori activități într-un O.N.G. (de exemplu, să desfășori activități de jurnalist)
Tocmai de aceea am ales să deschidem televiziunea STUDENTV. Am descoperit că puteți beneficia de acești bani activând ca jurnaliști, calificându-vă pentru cei 1.000 € lunar! Prin urmare, noi, studenții români, nu mai trebuie să acceptăm joburi prost cotate și prost plătite din cauza nesiguranței financiare, ci putem să desfășurăm activități specifice studenților și mediului academic.