Global Confederation of Romanian Students

Schimb de experiență

Unii studenți de la universitățile din România aleg să studieze un semestru în străinătate, prin programul finanțat numit Erasmus. Această posibilitate o au și dacă studiază la o universitate în străinătate, ba chiar sunt încurajați să se înscrie pentru un astfel de semestru. De asemenea, dacă au dreptul la acel împrumut de întreținere vor beneficia de bani (incluzând o sumă extra) pentru a reuși să se întrețină și în țara aleasă pentru câteva luni de “experimentare”. Această opțiune nu este destinată pentru deprinderea abilităților practice, ci mai degrabă reprezentă un schimb de experiență cultural.

Internship

Cei mai mulți studenți își motivează alegerea de a studia în străinătate astfel: universitățile sunt axate pe partea practică, tinerii au oportunități de internship în timpul facultății și șansele de a găsi un job în domeniul studiat după absolvire devin mai mari. Aproximativ 90% din programele de studiu din țările vestice au incluse internship-uri (perioada de practică) ca parte din programul de studiu, fiind notat cu credite necesare absolvirii. Universitățile au colaborări cu diferite companii/ONG-uri pentru ca studenții să facă

Global Confederation of Romanian Students

practică cu scopul ca, la absolvire, aceștia să aibă experiență și să fie mai bine pregătiți pentru a se integra pe piața muncii. Majoritatea studenților se declară mulțumiți de cunoștințele deprinse în această perioadă, atât din perspectiva punerii cunoștințelor teoretice în practică, cât și din perspectiva adaptării într-un colectiv. Internship-ul are o durată medie de 3 luni, nu se solicită experiență, programul este full-time, flexibil sau part-time și este de cele mai multe ori neplătit. Studentul poate să aleagă, dacă dorește, să aplice pentru internship în cadrul unei companii, unui ONG internațional sau în cadrul unei ambasade (exemplu: dacă studiază în Olanda, poate să efectueze acest internship în cadrul Ambasadei României în Olanda sau să revină în țară în cadrul Ambasadei Olandei în România).

Global Confederation of Romanian Students

Practică

Stagiile de practică sunt destinate studenților care doresc să deprindă experiență într-o companie. Durata practicii este, de obicei, de 30 zile lucrătoare și, cu excepția unor programe finanțate cu fonduri U.E., această experiență nu este plătită. În general, stagiul de practică are loc la o companie locală sau este, în fapt, un proiect în cadrul facultății, unde nu se cere experiență, dar se oferă credite.

Trainee

Este destinat studenților, absolvenților, dar și angajaților (ca prim stagiu în carieră). Se desfășoară într-o companie locală, națională sau internațională, poate dura 1 - 2 ani și se oferă salariu (plus asigurare medicală, concediu plătit și alte bonus-uri). La recrutare se ține cont de experiență (de exemplu, un internship).

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students