De ce Olanda?

Cu siguranță, deja ai o mulțime de motive pentru care consideri Olanda cea mai bună alegere pentru tine. Faptul că oriunde vei merge te vei descurca fără probleme în limba engleză, pentru că programul de studiu include și partea de aplicație practică (fie group-projects, work placements) care te va ajuta mult în etapa numită job, taxe de școlarizare acceptabile și probabil, posibilitatea independenței financiare prin programul DUO.

Îți vom prezenta, pe scurt, tipurile de universități și câteva aspecte referitoare la sistemul de învățământ. Există două tipuri de universități în Olanda:

a. De cercetare.

Un program de licență ( 180 ECTS) durează trei ani, iar un masterat doi ani, fără a include partea de practică. Dacă îți dorești să faci cercetare, însă nu te limitezi strict la un subiect anume, se poate ca un astfel de program să fie potrivit pentru tine.

b. Științe Aplicate.

Programele de studiu în domenii precum economie, științe, game design, hotel management, afaceri etc. au o durată de 3 sau 4 ani, incluzând o perioadă de studii în străinătate precum și un stagiu de practică, care oferă absolvenților o bună pregătire necesară angajării. Stilul de învățământ al acestor universități este orientat spre dezvoltarea profesională a studentului și dobândirea abilităților practice necesare la locul de muncă; în alte cuvinte, te vei pregăti să intri pe piața muncii.

Sistemul de învățământ este focalizat pe dezvoltarea studentului, astfel că universitățile oferă facilități de excepție (echipamente tehnice moderne, spații special dotate pentru studiu), studentul își exprimă liber opiniile și oricând poate avea un dialog deschis cu profesorul, atât în timpul seminariilor cât și în privat. Anul academic este împărțit în două semestre, fiecare având câte două perioade de studiu de 10 săptămâni. Examinările și proiectele au loc în timpul semestrului, neexistând o “sesiune” la final de semestru, precum în România. Sistemul de notare este similar cu cel din România, cuprinzând note de la 1 la 10, 10 fiind nota maximă, iar pentru a trece un examen ai nevoie de minim nota 6.

Procesul de admitere

1. Primul lucru?

În Olanda, aplicațiile se fac atât direct la universități cât și prin centrul de aplicații STUDIELINK. Așa că, odată ce ai deja în minte câteva programe de studiu, este bine să urmărești perioadele și modul de aplicație. Aplicația ta nu va fi luată în calcul dacă nu urmezi întocmai pașii ceruți de universitate.

2. Când aplici?

Perioada de aplicații pentru anul academic se deschide în luna septembrie/octombrie. Adică trebuie să faci primii pași din aplicație când începi clasa a XII-a. Perioada se încheie în jurul lunii mai, însă fiecare universitate poate să aibă termene diferite, așa că să trimiți un e-mail către universitate pentru confirmarea perioadelor de aplicație și a cerințelor nu strică. Chiar dacă mai ai timp să trimiți restul documentelor după deadline-ul perioadei de aplicație, trebuie neapărat să îți faci un cont cu datele tale personale și să completezi cererea cu programele de studiu care te interesează. Acest pas nu se mai poate face după deadline, decât dacă mai sunt locuri libere la acele programe, iar universitatea decide să mai dea o șansă și altor aplicanți.

Documentele solicitate pentru admiterea la universitate sunt: diploma bacalaureat, foaie matricolă, rezultatul testului de limba engleză, copie după cardul de identitate, o poză tip pașaport, dovada plății pentru aplicație și unele facultăți mai cer: scrisori de recomandare, scrisoare de intenție, CV ori mostre din lucrările academice publicate.

Documente, finanțări

Atât pentru a călători, dar și pentru a te identifica în spațiul Uniunii Europene, ai nevoie de cartea de identitate sau de pașaport (biometric, valabil 5 ani).
Certificatul de naștere (versiunea nouă a certificatului de naștere, adică acea tradusă în engleză și franceză, precum și apostila pe certificat), necesar pentru a putea obține acel număr personal, BSN, (echivalentul CNP-ului românesc).
Certificatul de celibat.
CERTIFICAT DE ATESTARE FISCALĂ și ADEVERINȚĂ DE VENIT, pentru tine, nu ale părinților (emisă de către Agenția Națională de Administrare Fiscală din România) dacă decizi să te alături STUDENTV.
Adeverințe de venit ale părinților pentru ultimii doi ani, eliberate de ANAF, pentru a putea solicita împrumuturile oferite de statul olandez.
Card bancar, atașat unui cont la o bancă din România.
Card european de sănătate nu se mai eliberează pentru studenții care doresc să își continue studiile în străinătate, însă nu este o problemă pentru cei care aleg Olanda. Odată ajuns/ă, va trebui să îți faci o asigurare de sănătate privată. Deși va fi o cheltuială destul de mare inițial, poți aplica pentru subvenție, ajungând să plătești doar 10 euro pe lună.
Sfat: Având în vedere că există posibilitatea să ai nevoie de diferite acte din România, este chiar indicat să mergi împreună cu părinții tăi la notar pentru a încheia o procură notarială pentru a-i împuternici să acționeze în numele tău.

Obtinerea numarului personal - BSN (Burgerservicenummer)

ACTE NECESARE:

Pașaportul/cartea de identitate, o copie legalizată a certificatului de naștere, o copie a contractului de închiriere, formularul de înregistrare (îl poți descărca de pe site-ul primăriei).

UNDE?

La primăria orașului în care vei locui - Stadswinkel. În cadrul Săptămânii de orientare, facultățile împreună cu autoritățile locale vor organiza o întâlnire cu scopul rezolvării acestor aspecte birocratice pentru studenți. Dacă ai ratat acea zi, trebuie ca tu să suni la primărie (cauți pe Google Stadswinkel + numele orașului în care locuiești), neapărat în termen de 3 zile de la sosirea în Olanda, ca să faci o programare și să te prezinți la sediul primăriei cu documentele solicitate. Acolo vei discuta cu un funcționar care îți va lua dosarul spre analizare.

CÂT DUREAZĂ?

Vei primi, prin poștă, un plic care conține BSN (numărul de securitate socială), după aproximativ 2-3 săptămâni de la depunerea solicitării.

Nu trebuie să te simți copleșit(ă) de întreaga birocrație, mai ales pentru că pe durata întregului proces vei avea echipa Global Confederation of Romanian Students alături de tine! Fie chiar în stația locală din orașul în care studiezi sau colegi din Olanda care au trecut prin aceste etape ori urmează aceeași procedură ca și tine, deci vei avea cui să soliciți ajutorul!

Bursele G.C.R.S. aplicabile în această țară

1. Ce sunt?

O sumă de bani oferită de statul olandez studenților care îndeplinesc anumite condiții: fie au muncit timp de 5 ani în Olanda, fie pe durata studiilor vor munci 56 de ore lunar. Noi te ajutăm să îndeplinești a două condiție, vezi rubrica INTERNSHIP.

Valoarea bursei, în martie 2018, ajunge la suma de 1.040 EUR lunar, astfel: 870 EUR pentru cheltuielile de trai, iar 170 EUR reprezintă împrumutul pentru taxa de studii. Atenție! Sunt două împrumuturi diferite: cel pentru taxa de școlarizare și cel pentru cheltuieli proprii. La începutul anului academic, trebuie să plătești taxa de școlarizare, iar după ce obții BSN și ai un job, poți să aplici pentru împrumutul aferent taxei de studii. Pe lângă acestea, beneficiezi de transport gratuit (fie în timpul săptămânii, fie în weekend), pe întregul teritoriu olandez, timp de 5 ani. Studenții proveniți din familii cu venituri mici pot beneficia extra de o subvenție de aproximativ 280 EUR, tot în baza acestui împrumut.

2. Condiții de eligibilitate pentru aplicanți:

Pentru a beneficia de împrumutul aferent cheltuielilor de întreținere, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
- să fi admis/ă la un program de studiu la o universitate olandeză;
- să fii cetățean al unei țări membre a Uniunii Europene;
- să lucrezi minim 56 de ore lunar (de exemplu, devenind jurnalist pentru postul local universitar STUDENTV, îndeplinești această condiție)

Aveți mai jos atât decizia DUO, într-un caz concret, cât și extrasul de cont care atestă primirea banilor de către un student care colaborează cu STUDENTV.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

Acest împrumut de la statul olandez va fi returnat după ce termini studiile, ca procent (niciodată mai mare de 4%) din diferența între salariul minim pe economie și salariul tău, pe o perioadă de 35 ani. Nu te speria, acest împrumut este unul social, special gândit pentru tineri și returnarea acestuia nu “te va duce la sapă de lemn”. Dacă absolvi programul în 10 ani, ai multe beneficii, precum banii aferenți transportului în comun vor fi considerați cadou și nu va trebui să-i returnezi.

Pentru a obține împrumutul pentru taxa de școlarizare, trebuie să mai completezi un formular specific, pe care îl găsești AICI.

ATENȚIE! - În primele luni de facultate va trebui să te auto-susții. De aceea, unul din scopurile noastre pentru viitorul apropiat este să putem acorda câteva burse, să te ajutăm în primele luni până când reușești să beneficiezi de DUO!

Cazare

1. STUDENT CORRIDORS (CĂMINE STUDENȚEȘTI)

Ai posibilitatea să optezi pentru chirie într-un cămin din campusul universitar. După ce ai fost admis la programul de studiu dorit, vei primi diferite oferte de la universitate referitor la chirie, detalii pe care le găsești și pe site-ul universității. Căminele sunt ușor diferite față de cele din România, mai ales prin faptul că, prin lege, este interzis ca doi studenți să împartă o cameră de cămin. Fiecare student are camera proprie și implicit, domiciliu cu adresă legală. Sunt mai multe tipuri de camere: camere tip garsonieră (cu bucătărie și baie proprie), cameră cu grup sanitar propriu și bucătărie la comun ori cameră proprie, iar bucătăria și baia sunt comune. Există și apartamente, unde fiecare student are camera sa, bucătăria și baia fiind spații comune. Chiria într-un cămin variază între 400-600 eur/lună, în funcție de orașul ales.

În cămine, de cele mai multe ori camerele sunt nemobilate sau mobilate doar cu piesele de bază (pat, birou, scaun, dulap), iar de restul obiectelor va trebui să te ocupi tu personal. Verifică înainte de a pleca la drum unde vei locui și cam ce ai avea nevoie.

2. CHIRIE (PE CONT PROPRIU)

Poți să începi căutarea AICI. E un site super friendly, unde poți să îți faci un cont și să cauți chirie în zonele dorite. Poți să apelezi și la diferite agenții pentru a-ți găsi cazare sau poți să ceri sfatul Ambasadorilor G.C.R.S. din acel oraș sau chiar să cauți grupuri pe Facebook cu numele de housing urmat de oraș. Trebuie însă să fii foarte atent(ă) de la cine închiriezi pentru că există foarte multe anunțuri false, tocmai pentru a păcăli noii-veniți ca tine. Nu trimite niciodată depozitul și alți bani în avans în conturi din străinătate (de exemplu, bani într-un cont din Cipru, când tu vei locui în Olandă) și mai ales persoanelor care nu par a fi cetățeni olandezi. În plus, înainte de a semna un contract, asigura-te că noul tău domiciliu există și în realitate (ar fi bine să îl vizitezi întâi), că se află într-o zonă sigură (verifică secțiunea "NO-GO ZONES" de pe site-ul nostru) și contractul poate fi înregistrat la primărie, adică este legal și tu vei primi BSN, făcând dovada domiciliului. Dacă există un Ambasador G.C.R.S. în acel oraș, sigur te poate ajuta să verifici adresa.

3. SUBVENȚIA PENTRU CHIRIE (huurtoeslag)

Poți să aplici și pentru subvenția pentru chirie, dacă alegi să locuiești pe termen mai lung, într-un apartament care îți oferă baie și bucătărie personală. Banii pe care îi vei primi variază în funcție de contravaloarea chiriei pe care tu o plătești și salariul tău.

Întotdeauna întrebați dacă utilitățile sunt incluse în prețul chiriei sau nu, deoarece, se poate la final de an să primiți facturi de 380 eur - taxa pentru resturi menajere, 100 - taxa pentru apa curentă, iar dacă ai un câine - aproximativ 130 eur.

Sfat! Cel mai avantajos este să cauți o locuință în prima localitate de lângă orașul în care studiezi. De obicei, în orașe, mai ales în zonele centrale, prețurile sunt mult mai mari decât în localitățile de lângă, iar transportul bine pus la punct.

Viata de zi cu zi

1. Mâncarea și băuturile

În scurt timp vei descoperi că cel mai avantajos mod de a supraviețui este să îți faci cumpărăturile, clasic, la piață sau supermarket, urmând să îți gătești tu mesele. În baza cardului de fidelitate poți să profiți de ofertele săptămânii, în general, beneficiind astfel de reduceri substanțiale. Probabil vei fi nevoit/ă la început să vizitezi mai multe supermarketuri până decizi care e cel mai potrivit pentru tine: Albert Heijn, Dirk, Aldi, Coop, Jumbo, Lidl. Pentru carne și alte preparate specifice, poți să vizitezi și magazinele turcești din localitate. De asemenea, un prânz alături de prieteni la IKEA sau Hema te va scăpa de o grijă.

În privința alcoolului, regulile sunt puțin diferite față de România. În supermarket, vei găsi pe rafturi băuturi alcoolice “slabe”, de exemplu, cider, bere, cu procentaj redus de alcool. Pentru a cumpăra alcool, va trebui să te legitimezi, adică să dovedești că ai peste 18 ani (atât tu cât și însoțitorii tăi) și să soliciți alcoolul la raionul “liquor shop”.

ATENȚIE!

Majoritatea supermarketurilor nu acceptă plata cu cardul VISA!

2. TIMP LIBER

Faima vieții de noapte din Olanda a trecut și granițele României, fiecare dintre noi auzind câte ceva despre baruri, restaurante tematice și culturale, cluburi, festivaluri de muzică ori concerte. E bine să ai cu tine un ID, dacă plănuiești o seară în oraș cu prietenii.

Vei descoperi activități noi, precum plimbatul cu barca pe numeroasele canele din Olanda sau Ziua Regelui. Foarte multe activități extrașcolare sunt organizate de către ligile studențești, unde ai ocazia să cunoști studenți cu aceleași interese precum ale tale. Dacă ești pasionat de muzee, poți să optezi pentru un abonament anual, în valoare de aproximativ 60 eur care îți asigură intrarea la orice muzeu din țară, iar dacă adori filmele le cinema, un abonament lunar se poate achiziționa pentru aproape 19 eur.

Cum te putem ajuta noi?

Încă din timpul liceului, te invităm să te alături echipelor locale STUDENTV. Vei cunoaște o mulțime de elevi din întreaga țară și o mulțime de studenți de peste tot din străinătate, având astfel ocazia să decizi din timp în ce țară și program de studiu este cel mai potrivit pentru tine.

Pe lângă faptul că te ajutăm să completezi aplicația pentru universitate, te putem în legătură și cu Ambasadorii G.C.R.S. din orașul în care și tu vei locui curând. Tot aceștia îți vor povesti întâmplările lor, te vor ajuta să cauți chirie și odată ajuns/ă la universitate, te vor ajuta să răzbați prin birocrația locală.

Nu te lăsăm singur/ă nici când vine vorba de a deveni independent financiar, adică îți explicăm întregul proces pentru a beneficia de împrumutul olandez, DUO. Găsești la rubrica INTERNSHIP mai multe detalii referitoare la stațiile locale STUDENTV și colaborarea nostră. Desigur, primele luni în străinătate pot fi destul de dificile, atât din cauza schimbărilor, dar și a provocărilor. Cel puțin din punct de vedere financiar, ne dorim ca în viitor să putem oferi câteva burse, pentru a-ți oferi un start mai ușor pe meleagurile vestice.

Aici găsiți instrucțiuni pas cu pas pentru a aplica la studii în Olanda via STUDIELINK