De ce Danemarca?

Cu siguranță deja ai auzit o mulțime de povești despre vremea mohorâtă din timpul anului și cu toate aceste, danezii sunt printre cei mai fericiți oameni din întreaga lume, iar standardul de viață ridicat nu poate decât să-i motiveze. Și da, Danemarca este una din țările preferate și de români pentru a-și continua studiile, un mare avantaj fiind faptul că toată lumea vorbește limba engleză, dar și posibilitatea de a obține cei 800 eur lunar oferiți de către guvernul danez studenților care și muncesc pe durata studiilor.

Câteva aspecte generale

Studiile la universitățile de stat din țările nordice sunt gratuite pentru cetățenii din Uniunea Europeană, iar aplicația se face pe bază de dosar. În Danemarca există 4 tipuri de instituții educaționale: Universities, College Universities, Artistic Higher Education Institutions și Schools of Maritime Education and Training. Suportul teoretic rămâne doar un suport, accentul punându-se pe aplicații, proiecte, workshop-uri, munca în echipă, discuții libere și mai ales dezvoltarea profesională a fiecărui student.

Procesul de admitere

1. Primul lucru?

Primii pași către Danemarca sunt următorii: căutarea programelor de studiu care te interesează, documentarea în privința cerințelor de eligibilitate (aici găsești o mulțime de informații), apoi să te pregătești de aplicație pe site-ul http://www.optagelse.dk, făcându-ți un cont. Prin intermediul acestui site vei reuși să te înmatriculezi la facultatea dorită.

2. Când aplici?

Termenul limită pentru aplicații la programele universitare este 15 martie, ora 12.00, a anului în care vei începe studiile. Chiar dacă vei obține diploma de bacalaureat abia în iunie, poți și trebuie să completezi aplicația până pe 15 martie (verifică cu atenție termenul și pe site-ul universității), dar trebuie să menționezi asta în aplicație și trebuie să trimiți restul de acte la termenul menționat anterior, inclusiv un certificat IELTS sau Cambridge. Doar așa poți să dovedești că te poți descurca la cursuri, care vor fi în proporție de 100% predate în limba engleză.

În funcție de programul pe care ai ales să îl studiezi, ți se vor cere următoarele documente:diploma bacalaureat, foaie matricolă, rezultatul testului de limba engleză, copie după cardul de identitate, scrisori de recomandare, scrisoare de intenție, CV ori mostre din lucrările academice publicate.

Documente, finanțări

Atât pentru a călători, dar și pentru a te identifica în spațiul Uniunii Europene, ai nevoie de cartea de identitate sau de pașaport (biometric, valabil 5 ani).
Card bancar, atașat unui cont la o bancă din România.
Card european de sănătate eliberat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Sfat: Având în vedere că există posibilitatea să ai nevoie de diferite acte din România, este chiar indicat să mergi împreună cu părinții tăi la notar pentru a încheia o procură notarială pentru a-i împuternici să acționeze în numele tău.

Obținerea numărului personal - Personnummer

ACTE NECESARE:

Pașaportul biometric, cardul european de sănătate și scrisoarea de acceptare de la universitate, o copie a contractului de închiriere.

UNDE?

La Borgerservice. Pentru a afla exact adresa, doar caută pe Google “Borgerservice” însoțit de numele orașului în care ești (spre exemplu, „Borgerservice Roskilde”). Ajuns la locul cu pricina, va trebui doar să mai completezi o declarație conform căreia te poţi întreține pe perioada studiilor, apoi, după o săptămână, vei avea și numărul personal.

Nu trebuie să te simți copleșit(ă) de întreaga birocrație, mai ales pentru că pe durata întregului proces vei avea echipa Global Confederation of Romanian Students alături de tine! Fie chiar în stația locală din orașul în care studiezi sau colegi din Danemarca care au trecut prin aceste etape ori urmează aceeași procedură ca și tine, deci vei avea cui să soliciți ajutorul!

Bursele G.C.R.S. aplicabile în această țară

1. Ce sunt?

O sumă de bani oferită de statul danez studenților care îndeplinesc anumite condiții: fie au avut rezidența timp de 5 ani în Danemarca, fie pe durata studiilor vor munci un număr suficient de ore lunar. Noi te ajutăm să îndeplinești a două condiție, vezi rubrica INTERNSHIP.

Valoarea bursei, în 2018, ajunge la suma de 6.090 DKK, adică aproximativ 817 EUR lunar.

2. Condiții de eligibilitate pentru aplicanți:

Pentru a beneficia de împrumutul aferent cheltuielilor de întreținere, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
- să fi admis/ă la un program de studiu la o universitate daneză;
- să fii cetățean al unei țări membre a Uniunii Europene;
- să lucrezi minim 10-12 de ore săptămânal (de exemplu, devenind jurnalist pentru postul local universitar STUDENTV, îndeplinești această condiție)

Aveți mai jos atât decizia SU, într-un caz concret, cât și extrasul de cont care atestă primirea banilor de către un student care colaborează cu STUDENTV.

ATENȚIE! - În primele luni de facultate va trebui să te auto-susții. De aceea, unul din scopurile noastre pentru viitorul apropiat este să putem acorda câteva burse, să te ajutăm în primele luni până când reușești să beneficiezi de SU!

Cazare

1. STUDENT CORRIDORS (CĂMINE STUDENȚEȘTI)

Fiecare universitate are un fel de International Housing Office care, după ce ai fost admis, îți vor trimite oferte de cazare și informații detaliate despre locuințe, chirie ș.a.. Mai ales pentru că studenții din U.E. nu plătesc taxe de școlarizare există posibilitatea ca locurile din cămin să fie rezervate acelor studenți non-U.E. sau celor care studiază prin programul Erasmus un semestru. De aceea, e indicat să te gândești și la chirie privată cât mai devreme.

Condițiile diferă de la oraș la oraș, în funcție de spațiul disponibil. Ca o regulă generală, poți găsi cazare în campusurile studențești în camere single sau chiar camere pentru două persoane, iar spațiile precum bucătăria ori grupul sanitar să fie comune

2. CHIRIE (PE CONT PROPRIU)

Poți să începi căutareaAICI. E un site super friendly, super folosit, în limba engleză. Încearcă și AICI. Trebuie însă să fii foarte atent(ă) de la cine închiriezi pentru că există foarte multe anunțuri false, tocmai pentru a păcăli noii-veniți ca tine. Nu trimite niciodată depozitul și alți bani în avans în conturi din străinătate (de exemplu, bani într-un cont din Panama, când tu vei locui în Danemarca) și mai ales persoanelor care nu par a fi cetățeni danezi. Nu danezi după nume, căci numele se schimbă ușor: stabilește o întâlnire video via Skype. În plus, înainte de a semna un contract, asigură-te că noul tău domiciliu există și în realitate (ar fi bine să îl vizitezi întâi), că se află într-o zonă sigură (verifică secțiunea "NO-GO ZONES" de pe site-ul nostru) și contractul poate fi înregistrat la primărie, adică este legal și tu vei primi numărul personal, dovedind că locuiești și studiezi în Danemarca.

Viata de zi cu zi

1. Mâncarea și băuturile

Desigur și aici îți vei face cumpărăturile tot în supermarket. Cel mai ieftin ar fi Netto, Lidl, apoi Rema 1000 sau Aldi, dar mulți studenți se aprovizionează și de la Fotex, Bilka, Fakta, SuperBrugsen, 7eleven, sau orice alt magazinaș de cartier. Am ordonat lista în funcție de prețuri, de la ieftin, la foarte scump. Sfat! La fel ca în România, supermarketurile publică săptămânal o serie de oferte cu produse la prețuri diminuate. Dacă le urmărești, apoi îți faci un plan săptămânal de cumpărături, poți cheltui mai puțin pe lună pentru mâncare și produse adiacente. Altfel, dacă vrei să cumperi produse electronice, un site care te ajută să afli unde sunt produsele cele mai ieftine ar fi ACESTA.

Atunci când cumpărați sticle de apă, bere, etc., plătiți și o taxă de mediu inclusă în preț, dar toate se pot recicla și o parte din bani se pot recupera.

Nu există o limită de vârstă universală pentru accesul în localuri, fiecare își stabilește propria politică în acest sens. Concret, nu se permite accesul în baruri celor sub 18 ani, dar sunt destule locații care nu permit accesul sub 25 de ani, sau care acceptă numai clientelă de minimum 30, sau minimum 40 de ani. Cu toate acestea, limita de vârstă de 18 ani se va respecta întotdeauna și fără excepție, motiv pentru care singurul lucru pe care NU trebuie să îl uiți acasă într-o seară când vrei să ieși este ID-ul, adică, spre exemplu, buletinul din România sau pașaportul.

2. TRANSPORT

Comparativ cu România, prețurile pentru transport sunt foarte mari. La fel și amenzile dacă cumva ai chef să circuli fără bilet. Nu te bănuim de nimic, dar, oricum, nu încerca, pentru că ai șanse mai mici decât la loto să scapi.

Modalitatea cea mai simplă și ieftină ar fi să îți cumperi un card electronic pentru transport, pe care îl poți reîncărca cu minimum 100 de coroane, fie la benzinării, 7eleven sau magazinele de cartier, fie direct de pe card. Poți, de asemenea, beneficia de un abonament lunar la transport a cărui preț variază în funcție de numărul zonelor. Acesta îți oferă posibiltatea să călătorești nelimitat cu trenul, metroul și autobusul. Mai multe informații poți găsi AICI. Dacă e noapte sau ai uitat cardul acasă, poți plăti direct în autobuz, cash sau cu cardul. Nu uita că fiind student poți să beneficiezi de o mică reducere la transport în baza cardului de student

Dar...să nu uităm că cel mai popular, ieftin și environmentally friendly mijloc de transport rămâne bicicleta, așa că o investiție importantă este achiziționarea unei biciclete. Prețurile pot fi destul de mari pentru o bicicletă nou-nouță, însă vei găsi, cu siguranță, magazine second-hand cu prețuri mai acceptabile pentru un buget studențesc. Nu uita, e important să ai un sistem de blocare foarte bun căci orice clipă de neateție te poate lăsa fără bicicletă.

3. TIMP LIBER

În funcție de interesele și preferințele personale, vei fi surprins/ă să descoperi cât de multe opțiuni de a-ți petrece timpul liber vei găsi.

Poți începe prin a verifica ce activități extracurriculare organizează ”ligiile studențești”, adică ”student nations” din orașul în care studiezi. Sunt, în general, activități variate, începând cu activități sportive, sociale și culturale, chiar și ”culinare”.

Cum te putem ajuta noi?

Încă din timpul liceului, te invităm să te alături echipelor locale STUDENTV. Vei cunoaște o mulțime de elevi din întreaga țară și o mulțime de studenți de peste tot din străinătate, având astfel ocazia să decizi din timp în ce țară și program de studiu este cel mai potrivit pentru tine.

Pe lângă faptul că te ajutăm să completezi aplicația pentru universitate, te putem în legătură și cu Ambasadorii G.C.R.S. din orașul în care și tu vei locui curând. Tot aceștia îți vor povesti întâmplările lor, te vor ajuta să cauți chirie și odată ajuns/ă la universitate, te vor ajuta să răzbați prin birocrația locală.

Nu te lăsăm singur/ă nici când vine vorba de a deveni independent financiar, adică îți explicăm întregul proces pentru a beneficia de împrumutul danez, SU. Găsești la rubrica INTERNSHIP mai multe detalii referitoare la stațiile locale STUDENTV și colaborarea nostră. Desigur, primele luni în străinătate pot fi destul de dificile, atât din cauza schimbărilor, dar și a provocărilor. Cel puțin din punct de vedere financiar, ne dorim ca în viitor să putem oferi câteva burse, pentru a-ți oferi un start mai ușor pe meleagurile vestice.