Studii în Belgia?

Dacă începem ca de obicei, prin enumerarea costurilor de viață, cu siguranță nici Belgia nu o țară ieftină. Mai mult, deși Bruselles este capitala Uniunii Europene, învățământul nu este gratuit pentru elevii români. Totuși, asta nu înseamnă automat nici că învățământul costă. Belgia este din punct de vedere politic-administrativ o federație, ceea ce înseamnă că este organizată în trei zone, fiecare cu legislația și abordarea proprie. Ne referim aici la zona Flamandă, Zona Franceză și Zona Germană. Este important să identifici în ce zonă este universitatea la care vrei să te înscrii, pentru că fiecare dintre ele au alte reguli, mai ales în ceea ce privește limba de predare. Revenind la costuri, numărul universităților belgiene care percep taxe de înscriere este majoritar, însă există și excepții. Așa că verifică atent acest aspect, pentru a nu risca să te sufoci financiar pe parcursul studiilor. Cel mai des taxa de înscriere este cifrată între 320 și 1200 de euro, anual. Ca să trecem la subiect, continuăm cu niște informații pe care ar trebui să le știe oricine vrea să treacă granița educației. Sub nicio formă NU trebuie să ratezi pașii următori:

PROCESUL DE ADMITERE

1. PRIMUL LUCRU?

La început trebuie să cauți, cu răbdare orașul și universitatea unde vrei să te înscrii. Apoi, verifică condițiile de eligibilitate, dacă au sau nu au taxă de școlarizare și procedura de înscriere la fiecare unitate de învățământ. Continuă prin a verifica în ce limbă se vor desfășura studiile. Este important, pentru că fiecare zonă are alte reguli. Apoi, unele universități, mai ales, în capitală au cursuri predate în mai multe limbi, dar altele nu au. Spre deosebire de majoritatea țărilor din Europa, Belgia nu are un sistem centralizat de primire și sortare a aplicațiilor pentru a învăța acolo. Chiar și site-ul ministerului educației din Belgia, ne instruiește să ne căutăm singuri informațiile și să aplicăm la ce universitate dorim, individual. Motivul este simplu. Pe lângă cel administrativ, menționat mai sus, repetăm, Belgia are trei limbi oficiale, germana, olandeza și franceza. De aceea și limbile de instrucție pot diferi, la fel ca și cerințele de limbă. Astfel încât nu mai rămâne decât să vă direcționăm către câteva site-uri care au informații despre universitățile belgiene. Le puteți accesa AICI, AICI, sau AICI. Dacă îți prinzi urechile pe site, ne poți întreba fără teamă pe grupul de Facebook, "Studentii Romani din Belgia - Global Confederation of Romanian Students". Sigur se vor găsi membrii G.C.R.S sau alți studenți români care au mai trecut prin aceleași etape și care au avut aceleași nelămuriri ca tine; să ai încredere că te vor ajuta cu plăcere.

2. DECI, CÂND APLICI?

Pur și simplu trebuie să verifici personal asta. Colaboratorii noștri spun că termenul limită pentru depunerea aplicațiilor poate fi 15 ianuarie, în unele cazuri, și chiar luna iunie, a anului școlar pentru care vrei să aplici, în alte cazuri. Atenție! Și în cazul Belgiei rămâne valabilă recomandarea oferită în alte cazuri. Șansele tale să fii acceptat cresc doar dacă aplici în cât mai multe locuri. Fiind capitala Uniunii Europene Belgia este o destinație foarte populară și foarte elitistă. Concret, majoritatea universităților de aici au un sistem de selecție riguros. MARE GRIJĂ! Atunci când aplici pentru o facultate din străinătate, nu trebuie să te gândești la acest lucru abia DUPĂ Bacalaureat! Dimpotrivă, după cum spuneam, în cazul tău, procesul de admitere poate începe din ianuarie. Mai exact, să presupunem că ești în clasa a XII-a. În luna ianuarie, mai precis pe 15, la ora 23:00, a respectivului an ȘCOLAR ar trebui să fi obținut și uploadat deja pe site-ul universităților unde vrei să aplici un certificat IELTS sau Cambridge. Doar așa poți să dovedești că te poți descurca la cursuri, care vor fi în proporție de 100% predate în limba engleză. Informația este evident valabilă și dacă vrei să studiezi în alte limbi.

ATENȚIE! Pe site-urile universităților caută întotdeauna programele listate la secțiunea „International Students”, respectiv „Bachelor / Undergraduate Studies”. După ce ai completat pe site lista preferințelor, trebuie să uploadezi o copie AUTENTIFICATĂ a pașaportului. După aceea poți începe să le trimiți documentele pe care le cer în mod normal: foaie matricolă, diplomă IELTS, Cover Letter, etc. Este util de menționat că o parte a facultăților belgiene acceptă doar documentele trimise prin poștă, legalizate și autentificate.Va trebui să verifici, de la caz la caz care este opțiunea lor. NU te speria, vei primi prin e-mail instrucțiuni pas cu pas, găsești o mulțime de informații și pe site-urile universităților. Sfat: când îți alegi programele/facultățile la care te înscrii, verifică cu atenție condițiile de eligibilitate: o medie minimă la Bac, o medie minimă la o anumită disciplină, etc., astfel încât să te asiguri că vei fi admis fără probleme. Poți spune că și de această dată, este bine să alegi mai multe universități din mai multe orașe sau, pur și simplu, mai multe facultăți din același oraș, pentru că oricum vei fi admis în ordinea preferințelor. Altfel spus, este important să fii atent la ordonarea opțiunilor tale.

3. ȘI BACALAUREATUL?

Ei bine, pentru mult discutatul examen al maturității trebuie să te mobilizezi, să înveți puțin mai mult ca de obicei și apoi totul va fi bine. În legătură cu diploma, vei primi informații tot prin e-mail legat de data până la care trebuie să ajungă la ei, însă pregătește-te să o traduci și să legalizezi traducerea. ATENȚIE! TOATE documentele pe care va trebui să le trimiți (foi matricole, diplome, etc.) și care sunt în original în limba română, trebuie TRADUSE și apoi LEGALIZATĂ TRADUCEREA! Iar când trimiți, nu trebuie să pui în plic decât varianta tradusă și legalizată; originalele în limba română nu interesează pe nimeni. Pentru că ai urmat atent instrucțiunile primite, ai fost admis la facultatea la care visai! Felicitări! Dar cum faci să locuiești legal în Belgia? Și, mai ales, UNDE vei locui?

DOCUMENTE, FINANȚĂRI…

În primul rând, oricare ar fi planurile tale în ceea ce privește șederea pe meleagurile belgiene, NU trebuie să pleci de acasă FĂRĂ următoarele trei documente:

PAȘAPORT BIOMETRIC (valabil 5 ani, durează două săptămâni până se emite)

CARDUL EUROPEAN DE SĂNĂTATE (pentru acesta se merge la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate) și

CARD BANCAR (ideal ar fi să fie VISA – NU Visa ELECTRON – însă poți folosi și celelalte tipuri)

CERTIFICAT DE ATESTARE FISCALĂ și ADEVERINȚĂ DE VENIT, pentru tine, nu ale părinților (emisă de către Agenția Națională de Administrare Fiscală din România) dacă decizi să te alături STUDENTV.

Că să devi rezident în Belgia, trebuie să te înregistrezi la muncipalitatea de care aparții. Acolo ți se va cere dovada că ești student, apoi un cont bancar. Nu toate băncile însă oferă un cont bancar, pe o adresă românească. Caută banca potrivită! Abia după asta vei fi luat în evidență de către primăria respectivă. Asigurarea nu este o problemă majoră. O poți face acolo, prețurile diferă, însă majoritatea univerităților au parteneriate cu diverse societăți de asigurare. Și Cardul European de Asigurare este acceptat, firește.

"BURSELE G.C.R.S." aplicabile în această țară?

În cazul Belgiei, această secțiune va fi scurtă. Statul belgian nu oferă drepturi financiare pentru studenți (dar mai căutăm). Există o mică excepție, dar nefiind permanentă, sau generală, nu îi vom aloca mult spațiu. Unele universități oferă burse care echivalează cu o parte din valoare taxei anuale, asta în diverse domenii de studiu. La fel, un ele ONG-uri finanțate de Uniunea Europeană, sau de diverse ordine religioase, oferă și ele anumite subsidii. Sunt însă prea puține pentru a le considera o opțiune viabilă. Mai caută și la fața locului. Unele programe sunt finanțate de diverse ONG-uri catolice, altele de către Casa Regală. Caută, dar nu te baza absolut deloc pe ele!

CAZAREA?

În principiu, există două variante pentru a-ți găsi o locuință:

1. STUDENT CORRIDORS (CĂMINE STUDENȚEȘTI)

Fiecare universitate are un birou de informații pentru studenții străini: International Housing Office. Aceștia, după ce ai fost admis, îți vor trimite oferte de cazare și informații detaliate despre locuințe, chirie ș.a. Însă, aceasta nu este o regulă generală, pentru că nu toate universitățile sau orașele universitare au campusuri studențești (Kot). Condițiile diferă de la oraș la oraș, în funcție de spațiul disponibil. În unele orașe nu este foarte simplu să găsești o cameră foarte bună, la un preț bun, de aceea, dacă universitatea ta ți-a oferit o cameră, nu o refuza. Sunt șanse mari să nu poți găsi o a doua ofertă de cazare, în timp util, sau în același nivel de preț. Soluția este să faci o cercetare la fața locului, ca să poți compara prețurile din privat, cu cele de la Kot-uri. Chiria, în o cameră individuală (15-20 m2), în căminele studențești, este de obicei 250-450 de euro, pe lună. Dacă sunt doi studenți la un apartament de o cameră, oferit de universitate, costurile scad la 300-350 de euro, de persoană, pe lună. Legat de contract, te sfătuim să te uiți atent dacă sunt incluse în preț utilitățile: electricitate, gaz, TV, internet, gunoi. Dacă va trebui să le plătești separat (unele oferte sunt structurate așa) fii sigur că știi exact despre ce sumă este vorba. Diferența față de suma inițială poate fi foarte mare, la fel ca și impactul asupra bugetului tău. Rezumând, te sfătuim să începi căutarea pe site-ul universității la care ai fost admis. O altă opțiune ar fi acest site, care oferă cazare pentru studenți, pe o perioadă scurtă.

2. CHIRIE (pe cont propriu, independent de universitate)

Totuși, ținând cont de faptul că locurile în campusuri studențești sunt insuficiente, îți recomandăm să îți cauți din timp și o chirie pe cont propriu. Din timp, înseamnă la început de vară, dacă o să începi studiile în septembrie. O altă opțiune deloc de neglijat ar fi să îți cauți un spațiu de închiriat și în marile orașe. De ce? În unele centre universitare competiția este atât de mare și prețurile atât de mari, încât multi dintre studenții străini preferă să locuiască în zonele Bruselles și să călătorească cu trenul. Cel mai bun loc să găsești agenții imobiliare, sau oferte de cazare în Belgia, este Universitatea. Sfat! Găsitul unei cazări nu este atât de complex în Belgia, comparativ cu Elveția, Danemarca, ori Suedia. Însă nu subestima problema. De asemenea, dacă distanța îți permite, Bruselles poate fi mai ieftin. La fel, cazarea la privat este de cel mai multe ori mai ieftină decât în campusuri. Nu căuta mesajele vechi, dă refresh din minut în minut pentru că, de obicei, anunțurile mai vechi de o zi sunt deja expirate! Prețul mediu, la nivel de Belgia, pentru un apartament este de 400-650 de Euro. El este calculat de asemenea la un spațiu locativ mediu de 44 de metri pătrați. Utilitățile (curent, apă, căldură), plus abonamentul la internet/TV sunt de multe ori, dar nu de fiecare data incluse în preț. Verifică asta în contract. Netul poate lipsi chiar mai des, dar ai posibilitatea să achiziționezi un stick, de la un operator de telefonie mobilă. Sfaturi! Nu plăti nimic înainte de semnarea contractului. Urmărește și evită mesajele spam. Fii atent la mesaje care nu conțin un număr de telefon sau adresă de mail. Când plătești depozitul nu efectua plata în bani lichizi și folosește un transfer bancar, ca să poți urmări traseul banilor tăi. Citește foarte atent contractul. Ignoră orice îndemn de a te grăbi în semnarea actelor. Odată ce ai depășit acest pas, vei semna contractul, care de obicei este pe un an. Tot de obicei, dar fără să fie regulă generală, cei mai mulți proprietari solicită un depozit evaluat la o lună de chirie, apoi un avans de aceeași valoare. Atenție! Există posibilitatea ca proprietarul să îți înmâneze la semnat un contract redactat în olandeză, sau în o altă limbă decât cea pe care o cunoști. În acest caz, nu semna până nu verifici această înțelegere la biroul pentru studenți străini ai universității tale. Ei îți pot indica anumite clauze abuzive (dreptul proprietarului de a veni în control mereu, neanunțat, limitarea uzului bucătăriei, restricție la prăjeli, etc) Nu este o regulă generală, dar ne-au fost semnalate cazuri. Evită-le.

VIAȚA DE ZI CU ZI

1. MÂNCAREA, BĂUTURILE ȘI TRANSPORTUL

Evident, soluția cea mai ieftină este să mănânci acasă. În medie, coșul lunar te poate costa 150 de euro. Așadar, trebuie să știi care sunt cele mai bune supermarketuri în Belgia: Lidl, Aldi, Red Market și Colruyt.

2. CLUBURI, BARURI, PUB-URI

Pentru orientare, își vom oferi câteva exemple de prețuri din Belgia. O cină la un restaurant normal costă între 7 și 12 euro. Chiar și mai ieftin în orașe mai mici, Antwerp, de exemplu. “Le pain Quotidien” este un lanț de restaurante unde poți mânca la prețuri între 4 și 16 Euro. Supe, salate, platouri cu brânzeturi, bufet rece sau cald. Nu există o limită de vârstă universală pentru accesul în localuri, fiecare își stabilește propria politică în acest sens. Concret, nu se permite accesul în baruri celor sub 18 ani, dar sunt destule locații care nu permit accesul sub 25 de ani, sau care acceptă numai clientelă de minimum 30, sau minimum 40 de ani. Cu toate acestea, limita de vârstă de 18 ani se va respecta întotdeauna și fără excepție, motiv pentru care singurul lucru pe care NU trebuie să îl uiți acasă într-o seară când vrei să ieși este ID-ul, adică, spre exemplu, buletinul de România, sau pașaportul. În pub-urile studențești, (rare de fel) pe lângă ID-ul menționat mai sus, accesul se face pe baza unei legitimații de student.

2. TRANSPORTUL

Cel mai indicat ar fi abonamentul pentru studenți, care costă 20 de euro pe lună. Nu te feri nici de trenuri, un bilet Ghent – Bruseles costând 7.5 euro. Taxiurile costă în media cam 25 de euro, pentru o călătorie medie.